Risikerer at skulle rive drømmehuset ned

vaerktoej

Faxe: Kristian Rohde Jensen i Værløse ved Faxe skal muligvis rive sit nybyggede hus ned, fordi der er brugt MgO-plader som vindspærre.

Den 27-årige tømrer Kristian Rohde Jensen har gennem halvandet år brugt alle aftner og weekender på at bygge sit drømmehus i landsbyen Værløse ved Faxe.

Efter råd fra sin lokale tømmerhandel valgte Kristian i 2013 at anvende MgO-plader som vindspærre. Pladerne har været en af de mest udbredte typer vindspærre herhjemme, fordi de har gode brandegenskaber og er diffusionsåbne. Det skriver Ingeniøren.

– Der skulle ikke spares på kvaliteten i det hus. Jeg valgte det bedste, for det var min drøm at bygge mit eget hus, fortæller Kristian Rohde Jensen til Ingeniøren.

Men nu skal han måske rive huset ned igen. Det har vist sig at at fugt og salte fra MgO-pladerne er trængt ind i både isolering og trækonstruktion i Kristian drømmehus.

Byggeskadefonden advarede i marts

Byggeskadefonden udsendte i marts måned en advarsel mod at bruge MgO-plader, fordi pladerne i nogle byggerier har vist sig at suge fugt fra udeluften.

Derefter fik Kristian Rohde Jensen en e-mail fra sin mester, der forbød alle ansatte i firmaet at bruge pladetypen. Kristian skyndte sig hjem for at tjekke isoleringen på husets førstesal, der endnu ikke er gjort færdig.

– Jeg hev isoleringen ud og kunne med det samme mærke, at den var fugtig. Da jeg kom ind til pladerne, kunne jeg mærke at de var våde. Vandet drev af dem, som sved på panden en varm sommerdag. fortæller Kristian Rohde Jensen til Ingeniøren.

Kristian kunne også se at tagremmen i gavlen havde fået fugt. Træet var blevet sortbrunt på grund af fugten. Remmene under vinduerne så også ud til at have fået fugt.

Kristian sendte fotos af de fugtramte bygningsdele til trælasthandlen. Og heldigvis har tømrerhandlens forsikringsselskab sagt at de vil dække skaderne.

Tilbage står nu spørgsmålet om hvor store skaderne er. Hvis Kristian er uheldig skal drømmehuset rives ned. Men forhåbentlig kan han nøjes med at rive ydermuren ned, fjerne isolering og plader og derefter bygge det hele op igen på ny. Det skriver Ingeniøren.

Kommentarer