Faxe by

Royal Unibrew sætter smagsskala på deres øl

Inspirationen til skalaerne er hentet fra udlandet – det er for eksempel helt almindeligt at finde skalaer på øl-etiketterne i USA og Canada.

For at imødekomme de danske øldrikkeres stigende interesse for de ’gyldne dråber’ introducerer Royal Beer nu smagsskalaer af international standard på øllenes etiketter. Skalaerne vil vise øllenes farve og bitterhed, der begge er afgørende for smagsoplevelsen.

Tiltaget er således en hjælp til forbrugerne, når de for eksempel står foran de bugnende øl-hylder i supermarkedet og skal vælge en øl, der passer i både personlig smag og til den givne lejlighed.

Det danske øl-marked har udviklet sig utrolig meget de senere år. Fra at være et marked med et forholdsvis snævert udvalg, så er øl-markedet i dag langt mere spændende at gå på opdagelse i. Men selvom der er mange smage at vælge imellem, er der en tendens til, at man ender med det, man altid drikker. Royal Beer forsøger nu at imødekomme den stigende interesse for øllens smagsnuancer med nye og mere informative etiketter.

– I USA og Canada har det længe været helt almindeligt at finde smagsskalaer på øl-etiketterne. Ligesom vi i mange år har set det på vin i Danmark. Vi synes, at tiden nu er moden til, at vi også i Danmark får smagsskalaer på øl, så vi kan være med til at give danskerne mere kvalificeret viden om den øl, de drikker. Samtidig vil vi også gerne inspirere folk til at afprøve nye øl, siger Kirsten Lahn Hansen, Marketingchef Øl og Cider hos Royal Unibrew.

Øl med den rigtige smag

Øl-barer blomstrer op, og selv mindre restaurationer har ofte et stort udvalg af forskellige typer af øl. At drikke øl til maden bliver også mere og mere udbredt – et felt, der hidtil har været domineret af vin. Men ligesom man på vin- og champagneflasker kan finde oplysninger om smag, og hvorvidt indholdet eksempelvis passer bedst til vildt, fjerkræ eller desserter, efterspørger forbrugerne nu også i stigende grad information om, hvilke øl der passer bedst sammen med forskellige typer af mad. Øllets store fordel er, at kulsyren og bitterheden er med til at rense munden og fremhæve madens smagsnuancer

Hos Royal Unibrew har vi ni certificerede øl-sommelierer, som hjælper restauranter med at afstemme, hvilke øl der passer til de forskellige retter på menuen. På samme måde vil vi også gerne hjælpe forbrugerne med at vælge den rigtige øl, og med de nye skalaer kan man ud fra bitterhed og farve vælge den øl, der passer til den mad, man sætter på bordet, siger Kirsten Lahn Hansen, Marketingchef Øl og Cider hos Royal Unibrew, og fortsætter:

– En stærk pilsner, der er i den lysere ende af skalaen og med en god portion bitterhed, passer fx rigtig godt til gryderetter, fed fisk og ost. Vil man derimod servere øl til en dessert, skal man vælge en sød og mørk øl såsom en porter eller mørk mumme. Er man modig, kan man også vælge at servere en øl, der står i kontrast til maden, fx en bitter øl til en sød dessert, siger Kirsten Lahn Hansen, Marketingchef Øl og Cider hos Royal Unibrew.

Fakta om de nye skalaer:smagsskale_royal_unibrew2

  • Royal Beer med de nye skalaer på etiketterne sendes i handlen i løbet af februar.
  • Der vil være to skalaer: Den ene angiver øllens farve – det er typisk malt, som bidrager til farven.  Den anden skala angiver øllens bitterhed – det er indholdet og typen af humle, som gør øllen bitter.

Royal Beer bliver brygget af Royal Unibrew, der blev dannet som en sammenslutning af bl.a. Ceres, Albani, Faxe og Thor bryggerierne. Royal Unibrew bygger således på stolte bryggeritraditioner helt tilbage fra 1856.

Vidste du, at…

  • Danmark er det land i verden, som har flest registrerede bryggerier pr. indbygger.
  • Danskerne drikker 88 liter øl om året (estimat 2015) svarende til ca. 267 dåseøl.
  • I Danmark bliver der produceret 611 mio. liter øl om året (Bryggeriforeningen, 2014).
  • Der i 2015 kom hele 1.298 nye danske øl på markedet.

Tommelfingerregler om øl til mad:

  • Kraftig mad: Skal have stærkere øl, fx stærk pilsner eller luksusøl.
  • Lettere mad: Skal have lettere øl, fx pilsner eller classic.
  • Lyse retter: Skal have ”lyse” øl, fx hvedeøl, letøl eller pilsner.
  • Mørke retter: Skal have mørke øl, fx lager, classic eller mørke luksusøl.
  • Søde retter: Skal have sødlige øl, fx porter.

Er man mere modig, så kan man med fordel gå den modsatte vej og lade øllet stå i kontrast til maden. For eksempel en mørk, stærk øl – som en stout – til østers eller en syrlig frugtøl til en sød chokoladedessert.

Kilde: Bryggeriforeningen

 

Kommentarer