Haslev

Sådan vælger du bæredygtigt juletræ

Hvert eneste år høster danske juletræsproducenter 11,5 millioner juletræer. Men hvad betyder juletræsproduktionen for den danske natur, og hvilket juletræ er egentlig mest bæredygtigt?

I 1808 fik Danmark sit allerførste juletræ. Det blev tændt på Holsteinborg Gods på Vestsjælland. Siden da er juletræet blevet en fast tradition i de danske stuer i december måned. Men der går en lang proces forud for, at det kan stå i vores stuer med lys, pynt og stjerne på.

Frøene til træerne bliver samlet fra grankogler og skal herefter stå i planteskole i fire år, før det kan komme ud på marken. Det tager mellem otte og ti år, fra et frø bliver sået, til der står et juletræ, som vi kender det.

Umiddelbart kan man tænke, at et juletræ er et juletræ, men det er langt fra tilfældet. Der findes forskellige sorter, forskellige måder at dyrke træerne på, og mange andre ting man kan tage højde for, når man køber et juletræ.

Danske juletræer er et stort eksporteventyr

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer udgør det samlede areal med pyntegrønt i Danmark 35.000 ha. Det dækker over både juletræer og gran, vi bruger til dekorationer og lignende. I 2017 blev det til 11,5 millioner juletræer, hvor 10 millioner af dem gik til eksport, hvilket svarer til en eksport på 0,8 milliarder kroner.

Tyskland er den største opkøber af danske juletræer, da de køber 49 procent af træerne. Dernæst kommer Frankrig, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Norge, Polen, Østrig, Schweiz og Holland.

Tilsammen opkøber de 40 procent af træerne. Men eksporten af danske juletræer er under pres. Eksportlandene er begyndt i højere grad at producere træer selv, hvilket betyder, at eksporten har været faldende siden 2012.

Cirka fem procent af de juletræer, der produceres i Danmark, er økologiske. Producenterne af økologiske juletræer oplever større og større efterspørgsel på deres træer.

GUIDE: Det skal du gå efter, når du køber juletræ

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Der findes forskellige slags gran, forskellige mærkater på træerne og meget andet. Danmarks Naturfredningsforening har samlet fem ting, som du kan se efter, når du køber juletræ.

Et Ø-mærket juletræ

Ligesom at du ser efter Ø-mærket, når du handler, så kan du også gå efter det, når du skal købe juletræ. For hvis du vil være sikker på, at juletræet ikke er blevet sprøjtet med sprøjtegift, og dermed at der er blevet taget hensyn til naturen omkring træet og til grundvandet, så skal du købe et Ø-mærket juletræ.

Vælg rødgran fremfor nordmannsgran

Nordmannsgran er danskernes foretrukne juletræ, men det er samtidig også den type af gran, der kræver meget sprøjtegift og kunstgødning. Rødgran derimod er mere naturlig på vores breddegrader, og det har derfor ikke brug for lige så meget hjælp til at trives som nordmannsgran.

En bonus ved rødgran er, at det dufter mere af gran, end nordmannsgran gør, så det giver lidt ekstra til julestemningen.

Fairtrade juletræer

Hvis du vil være sikker på, at der er blevet taget hensyn til både natur og mennesker under produktionen af dit juletræ, så skal du vælge et Fair Tree. I Danmark er alle Fair Trees endda også økologiske. Du kan købe Fair Trees hos forhandlere rundt om i landet, eller du kan købe et træ på nettet.

Køb et uperfekt træ

Mange juletræer går hvert år til spilde, fordi de ikke lever op til de høje skønhedskrav. De er måske lidt skæve eller har en lidt lysere farve. Ved at købe et uperfekt træ kan du være med til at forhindre, at for mange juletræer ryger i flishuggeren. Måske du også kan spare nogle penge ved at vælge et mindre perfekt juletræ.

Plastikjuletræer er ikke mere miljøvenlige

Naturskyddsföreningen i Sverige har fået beregnet, at efter selv 10 års anvendelse har et plastjuletræ en højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran.

Faktaboks: Fakta om danske juletræer:

Danmark eksporterer også juletræer til Hong Kong, Singapore og de Forenede Arabiske Emirater.
Et nordmannsgranjuletræ på 2 meter indeholder cirka. 200.000 nåle.
Et kg frø kan blive til 3.000-5.000 nye træer. Det er dog kun cirka halvdelen af dem, der ender med at blive et juletræ.

 

Kommentarer