Haslev

Se solformørkelsen fra MSG Haslev

knud_jepsen_msg_teleskop

Haslev: Interesserede kan følge med fra gården i gymnasiet i Haslev, hvor et antal teleskoper bliver stillet op.

Fredag den 20. februar om formiddagen går månen ind og skygger for solen. Alle er velkomne til at møde op på gymnasiet i Haslev, hvor et antal teleskoper bliver stillet op i gården.

I alt bliver der stillet seks teleskoper op, og fire af dem kan benyttes af publikum.

Solformørkelsen begynder klokken 09:42 og slutter klokken 12:00. Formørkelsen vil være på sit højeste omkring kl. 10:50.

Den astronomi-kyndige, tidligere vicerektor, Knud Jepsen leder slagets gang.

Blandet andet vil han sammen med andre forsøge at bestemme afstanden til månen under solformørkelsen.

– Når formørkelsen er på sit højeste, vil godt fire femtedele af solskiven være formørket af nymåne, fortæller Knud Jepsen.

– Så dybe solformørkelser er forholdsvis sjældne i Danmark. Der vil kun indtræffe seks af disse begivenheder i dette århundrede. Den dybeste vil indtræffe 12. august 2026, siger han.

Vejret er, som altid i Danmark, afgørende for hvor godt man kommer til at se formørkelsen. Kan man ikke se solskiven for skyer, kan man heller ikke se månens vandring ind foran solen.

Man kan tjekke en løbende time-for-time vejrudsigt her.

Formørkelsen indtræffer fordi månen ses i samme retning på himlen som solen.

– Månen befinder sig mellem jorden og solen, og ved et mærkeligt sammentræf ser vi måneskiven nøjagtig lige så stor som solskiven. Det skyldes at månen er 400 gange mindre i udstrækning end solen, men samtidig 400 gange nærmere jorden end solen, forklarer Knud Jepsen.

Han advarer samtidig mod at se direkte på solen, hverken med det blotte øje, solbriller eller sværtet film. Og slet ikke gennem en kikkert. Det giver uvægerligt øjenskader, og derfor skal man kun bruge specielle solfiltre fremstillet til formålet.

Hvis man hellere vil se en total solformørkelse, skal man se at få købt sig en flybilllet til et sted langt nordpå:

– Den totale fase af formørkelsen starter syd for Grønland, svinger mod øst over Færøerne og dernæst mod nord til Svalbard for at slutte ved Nordpolen, siger Knud Jepsen.

Kommentarer