Haslev

Sjællænderne drikker mest vin

I starten solgte vi faktisk både vin og udstyr, men vinhandel er bare en branche for sig og kræver fuld opmærksomhed, så vi valgte i stedet at fokusere på alt det lækre til vinen, udtaler Jakob Dau, der er indehaver af Wineandbarrels. Foto: PR.

Sjællænderne drikker mest vin: Vinentusiast tidobler omsætning på fem år.

Ny analyse af danskernes drikkevaner taler sit tydelige sprog: Der drikkes mest vin øst for Storebælt. Den udvikling har firmaet Wineandbarrels nydt godt af med en tidoblet millionomsætning på fem år.

 

En middagsinvitation på Sjælland er i langt højere grad lig med et glas vin til maden, end hvis invitationen kom fra det fynske eller jyske. Det slår en stor undersøgelse af danskernes vinforbrug fra Coop Analyse fast. Den viser, at der er helt op til 50 procent større chance for at få vin til maden øst for Storebælt, mens jyderne i ligger mellem fire og syv procent under landsgennemsnittet.

 

At sjællænderne er glade for de dyre dråber, har man i høj grad kunnet mærke hos virksomheden Wineandbarrels, der sælger og leverer vinopbevaring og -tilbehør. Her har iværksætter Jakob Dau tidoblet en omsætning i millionklassen de seneste fem år.

 

– Væksten begyndte, så snart finanskrisen havde lagt sig, og den er bare taget til siden da. Det er tydeligt, at danskerne igen har fået råd til luksusvarer, og indenfor de næste tre år regner vi med at nå en trecifret millionomsætning. Efterspørgslen voksede så eksplosivt, at jeg har ansat over 20 medarbejdere de seneste tre år – endda én i Hongkong, som rejser rundt og laver kvalitetskontrol, fortæller Jakob Dau.

 

Fra skurvogn til 3000 kvadratmeter

Ideen bag Wineandbarrels udsprang af Jakob Daus interesse for vin og ønske om selv at prøve sig af som vinbonde på hobbyniveau. Først med base i faderens skurvogn på Langeland og fra 2009 på et lille kontor i et lagerhotel i Hillerød. Her var der til at begynde med ikke plads til meget mere end et skrivebord, men i takt med at Wineandbarrels fik vokseværk overtog man hele det 3000 kvadratmeter store lager.

 

– Siden jeg gik fuld tid ind i webshoppen, er det gået stærkt. Nu er lageret fyldt med alskens vintilbehør blandt andet 300 forskellige modeller af vinkøleskabe. Alene sidste år solgte vi over 10.000 vinreoler. I starten solgte vi faktisk både vin og udstyr, men vinhandel er bare en videnskab og en branche for sig og kræver fuld opmærksomhed, så vi valgte i stedet at fokusere på alt det lækre til vinen – fra opbevaring til servering, forklarer Jakob Dau.

 

Egenproduktion skaber omsætning

Hos Wineandbarrels er det især de egenproducerede varer som vinreoler, champagnesabler og ikke mindst vinkøleskabe, som har sikret virksomheden en plads på den skandinaviske, og efterhånden også den europæiske, vinscene. Det er nemlig ikke alle, som har plads til en rustik vinkælder under stuegulvet, og her har vinkøleskabe vist sig som et populært alternativ grundet deres danske design samt størrelse, som passer ind i et normalt køkken.

 

– Over halvdelen af vores omsætning kommer fra vores egenproducerede varer. Med Vækstfonden i ryggen har vi desuden fået vores egenproducerede, danskdesignede vinkøleskabe ud i Europa, både til private, til hoteller og restauranter, gennem en række europæiske forhandlere lige fra Spanien i vest til Rusland i øst, afslutter Jakob Dau.

 

Indretning af vinrum og -kældre sker i samarbejde med Wineandbarrels’ egne fagspecialister, som tæller både indretningskonsulenter, møbeldesignere og møbelsnedkere. På Wineandbarrels’ YouTube-kanal findes desuden guides om alt fra test af proptrækkere, til hvordan man sabler en flaske champagne.

 

 

Kommentarer