Haslev

Skønsmænd på besøg på Vibeengskolen

Haslev: Skønsmænd fra Voldgiftsnævnet var for nylig på besøg på kommunens prestige byggeri, Vibeengskolen i Haslev.

Mandag den 6. juni inspicerede skønsmænd Faxe Kommunes prestige byggeri, Vibeengskolen i Haslev. Det skriver Sjællandske.

I august måned sidste år kom det frem, at man har monteret de skandaleramte Magnesiumoxid-plader (MgO-plader) som vindspærre i facaden, under Vibeengskolens ydre røde skal. Det har senere vist sig at den type plader har givet alvorlige fugtproblemer i flere byggerier i Danmark, og MgO-pladerne er ifølge Byggeskadefondens konsulenter årsagen fordi de suger fugt fra luften.

Når MgO-pladen ikke kan optage mere vand, og så begynder pladen at svede vand, som tilmed indeholder salt fra pladens materiale. Saltvandet får skruer, beslag og klammer til at ruste, og fugten kan i sidste ende give svamp og råd i konstruktionen.

– Allerede inden den yderste del af facaden var på plads, registrerede vi rust på de clips, som MgO-pladerne var monteret med, fortalte seniorkonsulent John Birkegaard fra Faxe Kommune til Ingeniøren, sidste sommer.

Læs også: Skandaleramte MgO-plader brugt på Vibeengskolen

Med et facadeareal på 5.000 m2 på Vibeengskolen kan Faxe Kommune risikere at stå overfor ekstraregning på op imod 15 millioner kroner, hvis alle MgO-plader viser sig at skulle udskiftes. Sagen er derfor endt som en voldgiftssag, der skal afgøre hvor en eventuel ekstraregning skal sendes hen.

Under skønsmændenes besøg mandag blev de røde plader afmonteret flere steder. Og flere steder var der flere steder tegn på erosion i det metalskelet, som MgO-pladerne er monteret på.

– Skønsmændene har foretaget supplerende undersøgelser og udtaget prøver. Det er sket dels efter ønske fra entreprenøren, dels for at se om der er sket en udvikling i de skader, der tidligere er set. Min umiddelbare vurdering er, at vi så de samme ting som vi tidligere har set. Skønsmændene udarbejder nu en supplerende redegørelse til Voldgiftsnævnet, siger Jhn Birkegaard til Sjællandske.

Om voldgiftsager

Voldgiftsnævnet bidrager med at løse konflikter inden for bygge- og anlægsbranchen, når parterne er enige om det. Som oftest har parterne anvendt et af standardaftaledokumenterne inden for bygge- og anlægsområdet, men det kan også være aftalt på anden vis. Det gælder alle arbejder fra den erhvervsmæssige kontorbygning, det store offentlige bro-, vej- eller skolebyggeri til andelsboligen og det private parcelhus.

Nævnet kan efter anmodning udmelde en skønsmand for at afklare fejl og mangler eller en sagkyndig, der kan afklare berettigelsen af et træk på en stillet garanti.

Voldgiftsnævnet blev i sin nuværende form etableret i 1972 efter ønske fra branchens organisationer og startede sit virke den 1. januar 1973. Voldgiftsnævnet er en privat virksomhed, er baseret på et non-profit princip og modtager ikke offentlig støtte.

Kommentarer