Skolebestyrelsens indstilling var både modig og rigtig

sean_littlewood

Debat: Den 24. februar 2015 besluttede uddannelsesudvalget desværre at forkaste skolebestyrelsen for Midtskolens indstilling til kommunalbestyrelsen om, at skolens overbygning (7. – 9. klasse) samles på afdeling Sofiendal i Haslev pr. 1. august 2015.

Indsendt af Sean Littlewood, Præstøvej 3, 4640 Faxe.

Men skolebestyrelsens indstilling var både modig og rigtig.

Skolebestyrelsen fremhæver flere væsentlige forhold vedr. faglig, pædagogisk og social bæredygtighed som årsag til sin indstilling. Det vigtigste forhold er dog det faktum, at skolen hvert år skal udvælge nogle elever der skal forlade den skoleafdeling, de plejer at gå på. Kommunens skoleklasser skal helst have 28 elever. Klasser med mindre end 28 elever skal som regel slås sammen.

Hvis der fx er 38 elever på en årgang og der kun er plads til 28 i en kommende 7. klasse, skal der vælges 10 elever / kammerater fra. Disse 10 elever flyttes væk fra deres kammerater til en anden afdeling til en klasse der endnu ikke er fyldt op. Mens der tages stilling til, hvem der skal flytte, ved de stakkels elever ikke om de er købt eller solgt. Det er en proces der hvert år skaber meget angst og usikkerhed.

Skolebestyrelsen har forsøgt at byde ind med et konstruktivt forslag. De vil løse problemet med forskelsbehandling af eleverne, som er forårsaget af den nye skolestruktur. De ønsker, at alle elever i overbygningen samles på samme afdeling. Derved behandles alle ens.

I Dalby blev der indsamlet 1745 underskrifter mod indstillingen. Det har uden tvivl gjort indtryk på byrådets politikere og givet anledning til hvad der kun kan betegnes som valgflæsk hos Venstres Jesper Beckmann, der i et indlæg hos Sjællandske Medier under overskriften ”Lad os investere”, opfordrer til at skolebestyrelsens indstilling forkastes, og at der i stedet investeres penge i den lokale skoleafdeling, således at overbygningen på afdelingen kan bevares.

I samme indlæg påstår Beckmann, at en flytning af overbygningen betyder en nedgang for lokalsamfundet. Det er der simpelthen ikke belæg for.

Jesper Beckmann foreslår heller ikke, hvor pengene skal komme fra. Det er vigtigt at vide, når pengene som udgangspunkt skal findes inden for uddannelsesudvalgets eget budget. Mener han, at lærerne skal presses yderligere og skal have endnu flere undervisningstimer end de har i forvejen eller mener han måske, at de øvrige udvalg skal give penge fra sig?

Den massive modstand mod en etablering af en overbygningskole taler for, at der nu skal ro på, så uddannelsesudvalget kan undersøge og evaluere grundigt, hvordan Faxe Kommune bedst kan løse nogle af de problemer, som strukturændringerne på skoleområdet har medført.

Der skal være tid til at inddrage borgerne og eksperterne og til at føre en saglig debat – ikke kun om en evt. implementering af overbygningsskoler, men også om andre ændringer i skolestrukturen.

Kommentarer