Skolemad på folkeskolerne
Det er med stor glæde, at vi på uddannelsesudvalgets seneste møde sidste tirsdag endeligt fik godkendt de principper der skal gælde for udmøntning af den ene mio. kr., der er afsat til madordninger på vores folkeskoler.
Indsendt af Camilla Meyer og Finn Hansen. Socialdemokratiske medlemmer af Uddannelsesudvalget og Faxe Byråd.
Med disse midler bidrager vi til, at det nu bliver muligt at tilbyde salg af et sundt måltid til en rimelig pris på alle vores folkeskoler i Faxe Kommune.
Det er for os af væsentlig betydning, at alle elever nu kan få mulighed for at købe et sundt måltid mad på skolen i spisefrikvarteret – så vi styrker og fremmer sundheden hos vores skolebørn.
Alle skolebørn skal i spisefrikvarteret have nem adgang til et sundt måltid mad til en rimelig pris. Vi er overbeviste om, at mætte børn lettere kan koncentrere sig og lære. Maden og måltidet i skolen er også vigtig, fordi det at spise sammen også handler om trivsel og samvær. De gode mad- og spisevaner læres i barndommen. Det er også på skolen, da børnene har længere skoledage og det anslås, at børn spiser omkring halvdelen af deres dagskost i skolen og fritidsordningen. Dertil kan mad på skolerne lette forældrene, når de kan stole på, at børnene har adgang til at få et reelt og sundt alternativ til madpakken.
Vi har arbejdet målbevist for at få denne bevilling og få etableret sund elevinddragende skolemad på alle skoleafdelinger. Det har vi gjort fordi, det er vigtigt for god læring, trivsel og sundhed. I Danmark er ca. hver femte skoleelev mellem 11 og 15 år overvægtig. Overvægt er desværre et stigende problem – også for børn. Det skyldes især dårlige kostvaner, at børnene ikke bevæger sig nok og at de usunde fødevarer og drikkevarer er lette valg. En sund frokost fremmer elevernes sundhed og er med til at forebygge overvægt.
Der er aktuelt afsat 1 mio. kr. om året til sund og elevinddragende skolemad. Vi ved godt, at det er begrænset, hvor langt disse midler rækker. Men midlerne vil med en række principper blive delt ligeligt ud til de 3 skoledistrikter. Skolerne kan så selv beslutte, hvordan deres 333.000 kr. bedst bruges, så længe de besluttede principper følges.
Dermed kan et skoledistrikt vælge at tildele midlerne til en enkelt, to eller alle skoleafdelinger. Skolen beslutter selv hvor midlerne bedst kan gøre mest gavn, så flest elever på skolen kan få adgang til at købe et sundt måltid mad i spisefrikvarteret. At skolerne har stor medindflydelse i udmøntningen, synes vi er godt, da nogle skoleafdelinger allerede har godt fungerede skolemadsordninger, mens andre ingen har overhoved.
Vi er særligt glade for, at midlerne er betinget af, at børnene inddrages og er med, og at de dermed kan lære mere om mad. Børnene får dermed også indflydelse på, hvad de kan købe og spise på skolen. Vi er sikre på, at børnene vil få stor glæde af selv at medvirke til at udarbejde og sælge skolemaden – selvfølgelig i det omfang levnedsmiddellovgivningen tillader. Dette initiativ vil forhåbentlig også medvirke til, at børnene tager sunde madideer med hjem, ligesom det vil gøre børnene mere nysgerrige på mad i det hele taget.
Kommentarer