Haslev

Slut med for meget transfedt i maden

Kommissionen har netop vedtaget en regulering af transfedtsyrer i europæiske fødevarer. Det er en stor sejr for Danmark, som længe har kæmpet for et fælles EU-forbud til gavn for europæernes sundhed.

 

Hjertekarsygdomme er den vigtigste dødsårsag i EU, og at et højt indtag af transfedtsyrer i alvorlig grad øger risikoen for hjertesygdom – mere end noget andet næringsstof per kalorie.

Derfor har EU-Kommissionen netop vedtaget en stramning af, hvor meget transfedt, der må være i fødevarer på det europæiske marked. Det kommer efter, at Danmark har kæmpet for at få skærpet grænserne for indholdet af transfedt i fødevarer i Europa. Fra 1. april 2021 må der højst være to gram industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer på det europæiske marked.

– Det er en stor sejr, at der efter inspiration fra Danmark nu indføres et fælles forbud mod for meget transfedt i EU. Stramningen vil komme folkesundheden i hele EU til gode. I Danmark kan vi se, at reglerne virker. Derfor har vi længe arbejdet for en fælles regulering i EU, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Danmark var det første land i verden, der satte en grænse for transfedt i 2003. Siden er transfedt stort set blevet elimineret i fødevarer på det danske marked, og nu følger EU Danmark i kampen mod transfedt.

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som for eksempel kan findes i industrielt fremstillede skærekager, småkager, chips og plantemargarine. Ifølge flere videnskabelige undersøgelser øger transfedt risikoen for hjertekar-sygdomme med op til 25 procent. Risikoen er vurderet til at være fire til fem gange højere sammenlignet med mættet fedt.

Danmarks gode resultater med transfedt har vakt opsigt i udlandet. For eksempel har Verdenssundhedsorganisationen WHO fremhævet Danmark som pionér på området. Det har ført til, at Østrig, Ungarn, staten Californien og byen New York har indført lignende restriktioner på transfedt.

Kommentarer