Som at ankomme til et andet univers
Det tager ikke lang tid, fra man ankommer til Paradehuset, Orangeriet ved Gisselfeld Kloster, før end man mærker, at man er ankommet til et andet univers.
Et sted hvor tiden går let i stå, hvor livet leves anderledes og hvor passion, flid og personlighed flyder sammen i atmosfæren.
Paradehuset ved Gisselfeld Kloster står som et smukt og nænsomt restaureret tidsbillede fra en verden, der kan virke fjern fra en travl og støjende hverdag. Og når man møder Paradehusets to skabere og daglige forpagtere, Landskabsarkitekterne Stig Lauritsen og Greg Kobett, falder man helt naturligt til ro og overgiver sig til stemningen, duftene og lydene.
”Her har vi ikke nogen fast rutine – Jo, planterne skal vandes, de skal nippes og her skal se pænt ud, men ellers er det hele en stor fantastisk drøm, som forhåbentligt kan blive ved med at eksistere, mange, mange år endnu” Stig Lauritsen, Paradehuset.
Og for de to passionerede herrer er Paradehuset ikke bare et almindeligt arbejde, en hobby eller en simpel sidegesjæft. Det er på mange måder rammen om deres fælles liv. Sammen bor de i klosterets smukke overgartnerbolig, ved siden af Padehuset. I huset har de deres tegnestue, hvor der til daglig udtænkes og designes haver, parker og anlæg til kvalitetsbevidste kunder.
Men det er i Paradehuset at passionen tydeligt blomstrer – blad om blad – med eksotiske blomster, planter og træer fra hele verden. Duftpelargonierne sender citrus, lakrids og myntelignende dufte ud i rummene. Vandbadene og de små brønde klukker let i baggrunden. Lyset falder dæmpet ind igennem tagets smukke vinduer og alle steder man ser hen findes finurlige, personlige detaljer.
Og et besøg i Paradehuset er en på alle måder personlig og ekstraordinær oplevelse. Den lille hyggelige café drives af Stig, som samtidig er den altoverskyggende vært for besøgende i alle aldre. Børn opfordres til at bruge sanserne, dufte og smage sig frem og andre besøgende kommer bare for at snakke og lytte til den rolige, venlige stemme, der fortæller om sorter, beskæring og vedligehold, og om den store inspiration som begge gartnere har fået med sig fra barndommen af deres bedsteforældre.
“Vi har alle sammen oplevet vores bedsteforældres have som børn, og både Greg og jeg har haft fantastiske bedsteforældre, der havde haveuniverser der var helt magiske, og det er nok den inspiration vi prøver at tage med os her over i det her lille stykke paradis, som vi har skabt her” Stig Lauritsen, Paradehuset.
Og det var en gåtur i Klosterets park, for godt 18 år siden der satte gang i det hele. Tilfældigt så Stig og Greg det forladte orangeri som siden 1876 har været en del af klosteret, og gik herefter hurtigt i dialog med godsets ejere om en decideret forpagtning. Det lykkedes og siden dengang, har de nænsomt bygget op, renoveret og indsamlet artefakter fra deres mange udlandsrejser til det som står i dag.
”Enhver gæst der besøger paradehuset er unik, og derfor forøger vi at give hver enkel gæst en dejlig, og helt anderledes oplevelse. Vi prøver at følge dem rundt i huset, men vi giver dem også luft, så de selv kan få oplevelsen af det her fantastiske sted.” Stig Lauritsen.
Paradehuset er en del af Sydkystdanmark man kan opleve her
Kommentarer