Rønnede

Sparresholm Slot fire år efter branden

Se billedserie

Genopbygningen af Sparresholm Slot, der brændte i 2013, er nu fire år efter branden endelig i fuld sving.

Torsdag den 20. juni 2013 tidligt om morgenen nedbrændte Sparresholm, et historisk renæssanceslot fra 1609, mellem Næstved og Rønnede på grund af et lynnedslag. Flammerne nåede at fortære alt, så der kun var de fire ydermure tilbage af den 400 år gamle bygning. Desuden brændte alt indboet.

Godsejer Thomas Garth-Grünner har været igennem en lang kamp for at få alle de nødvendige tilladelser til genopbygningen af det fredede slot fra Christian den IV’s tid. Han har været igennem forhandlinger og udvekslet store tanker med Det Særlige Bygningssyn, der har været på besigtigelse på slottet flere gange for at få svar på diverse spørgsmål. Men sidste år i december lykkedes det endelig at få tilladelse til at genopbygge slottet ved hjælp af de rigtige rådgivere og den rigtige arkitekt til projektet.

Læs også: Genopbygningen af Sparresholm er gået i gang

På grund af bygningens alder skal der tages en række forskellige hensyn. Og desværre var Sydgavlen så medtaget at den har været pillet helt ned. Kælderhvælvingen skulle også mures op igen.

Murene på Sparresholm er bygget af håndlavede munkesten fra Berlin. Munkestenene som vejer fem kilo stykket blev i sin tid specialfremstillet til Sparresholm. Men efter grundig research er det lykkedes at finde frem til samme ler- og korntyper, så de nye sten har fået den samme farve, som Sparresholm havde, inden godset brændte.

Håndværkerne er nu i fuld gang med at mure de indvendige mure op igen og der er lagt bjælker i etageadskillelserne. Desuden er der opsat spær til taget.

Ifølge den første plan var det meningen at genopbygningen af den udvendige facade ville være færdig til efteråret, men godsejer Thomas Garth-Grüner vurderer nu, at det først bliver til næste forår. Det forventes at hovedbygningen står færdig om tre år.

Man kan følge Sparresholm Gods på facebook.

Sparresholm er fredet i klasse A og ligger oven på to fortidsminder. Samtidigt har der ikke tidligere været foretaget en så omfattende rekonstruktion af et renæssanceslot i Danmark.

Det Særlige Bygningssyn, som er udpeget af Kulturministeriet skal rådgive i forbindelse med større restaureringsarbejder og byggeprojekter af mere principiel karakter på fredede bygninger.

Kommentarer