Rønnede

Sparresholm venter stadig på genopbygningen

Sparresholm: Genopbygningsprojektet for Sparresholm Slot afventer godkendelse hos det særlige bygningssyn i Slots- og Kulturstyrelsen.

Torsdag den 20. juni 2013 nedbrændte det historiske renæssanceslot fra 1609, Sparresholm mellem Næstved og Rønnede på grund af et lynnedslag. Flammerne nåede at fortære alt, så der kun er de fire ydermure tilbage af den 400 år gamle bygning fra Christian den IV’s tid. Desværre er de tilbageværende ydermure så beskadigede, at nogle af dem skal pilles ned og bygges op igen. Desuden brændte alt indboet.

Sparresholm er fredet i klasse A og ligger oven på to fortidsminder. Samtidigt har der ikke tidligere været foretaget en så omfattende rekonstruktion af et renæssanceslot i Danmark. Men godsejer Thomas Garth-Grünner har nu fundet de rigtige rådgivere og den rigtige arkitekt til projektet.

Læs også: Sparresholm Slot bliver genopført

Desuden skal genopbygningsprojektet godkendes af flere myndigheder, før arbejdet kan sendes i udbud. Så her tre år efter branden er genopbygningen endnu ikke startet og godsejer Thomas Garth-Grünner vil ikke skyde på, hvornår håndværkerne kan gå i gang.

– Jeg har jo prøvet at skyde før, og det er ikke gået så godt. Men jeg håber, de kan gå i gang her i efteråret 2016, men lur mig om det ikke først bliver i starten af 2017, siger godsejer Thomas Garth-Grünner til TV Øst.

I øjeblikket ligger sagen hos Det Særlige Bygningssyn i Slots- og Kulturstyrelsen. Projektet blev i første omgang forkastet på deres møde i marts måned. De skal på besigtigelse på slottet og have svar på nogle spørgsmål, før de vil godkende projektet, men besøget finder første sted i slutningen af august måned.

Hvis Thomas Garth-Grüner får Det særlig Bygningssyns får godkendelse, umiddelbart efter besøget kan genopbygningen gå i gang umiddelbart derfter.

– Jeg håber, vi kommer i gang med taget i september eller oktober og begynde med noget af murværket og kælderen også, siger godsejer Thomas Garth-Grünner til TV Øst.

Det Særlige Bygningssyn er kulturministerens, og derigennem Kulturstyrelsens, rådgivende udvalg i spørgsmål om bygningsfredning og -bevaring. Det består af 12 medlemmer, der er udpeget af kulturministeren efter indstilling fra institutioner og organisationer inden for det bygningskulturelle område.

Bygningssynets medlemmer sidder i fire år ad gangen, og et medlem kan normalt kun sidde i to perioder i træk. Der holdes ti møder om året.

Det Særlige Bygningssyn skal rådgive i forbindelse med større restaureringsarbejder og byggeprojekter af mere principiel karakter på fredede bygninger.

Kommentarer