Debat og politik

Spildevand: svar fra en ”fakta-fornægter”

Debat: I forbindelse med debatten om spildevand i det åbne land gentager formanden for Teknik og Miljøudvalget Ivan Lilleng i et indlæg på faxe.nu den 11-11-2016…

Indsendt af Eli Jacobi Nielsen, Prins Buris Vej 19, 4653 Karise. Byrådsmedlem for DF, Faxe

I forbindelse med debatten om spildevand i det åbne land gentager formanden for Teknik og Miljøudvalget Ivan Lilleng i et indlæg på faxe.nu den 11-11-2016 det velkendte mantra om at ”Der er ikke noget at gøre og vi har ikke mulighed for at dispensere” – underforstået at lovgivningen er entydig, og at de politikere der ikke er enige i dette enten er at regne som fakta-fornægtere, populister eller har en begrænset fatteevne. De sidstnævnte opfordres til i stedet blot at lytte til, og stole på de kommunale medarbejdere som man må forstå er de eneste rette til at udlægge teksten.

Dette sidste er i sig selv problematisk, og udtryk for en tankegang vi absolut ikke deler i DF. Lokalpolitikernes rolle inkluderer også forpligtelsen til at varetage borgernes interesse, og være kritiske overfor ethvert optræk til magtfuldkommenhed og urimelig behandling. Kan eller tør de ikke dette, udfylder de blot en symbolsk rolle som gummistemplere af forvaltningens beslutninger – og jo, det kræver hårdt arbejde for kommunalpolitikere ”de sidste amatører” at stå imod de ressourcer og kræfter de ofte er oppe imod.

I den konkrete sag har vi endnu et tilfælde af miljøfolk der skriver til miljøfolk, hvorefter deres korrespondance ophøjes til lov! Der henvises til et brev fra Naturstyrelse til Slagelse Kommune af 25. marts 2015, altså længe før ministerens svar på spørgsmål 564, hvilket i sig selv gør det forældet, men når man læser afsnittet: ”Miljøbeskyttelsesloven forhindrer ikke, at en kommune konkret måler indholdet af stoffer i spildevand fra ejendomme. Kommunen kan dog ikke, på baggrund af resultaterne fra en måling med lave koncentrationer af forurenende stoffer undlade at udstede de nødvendige påbud til grundejere om forbedret spildevandsrensning” ser man et enestående eksempel på magtfuldkommenhed og manglende logik. Konklusionen her er tilsyneladende at nok må kommunen foretage målinger, men hvis man ikke får de resultater Naturstyrelsen ønsker, skal de ignoreres – det er beskæmmende at en sådan formulering i et brev fra en offentlig institution tillægges nogen væsentlig betydning.

I Teknik og Miljøudvalget var der med støtte fra Venstre og Borgerlisten flertal for DFs forslag om at tilføje sætningen ”Der vil ikke ske nogen indsats omkring disse vandløb, før et tilstrækkeligt datagrundlag foreligger” til afsnittet om vandløb. En beskeden men logisk tilføjelse, kan der påvises forurening skal der ske en indsats, ellers ikke, men uden data kan dette jo ikke bedømmes, og så må afgørelsen udskydes til disse data foreligger! Hvis der ikke er lovhjemmel for en så beskeden ændring/tilføjelse forekommer det omsonst at kommunerne bruger ressourcer på at udarbejde spildevandsplaner, så kan det overlades til staten/Naturstyrelsen!

Med lov skal land bygges, og lovene skal følges. Desværre er de færreste love helt entydige, og man læner sig ofte op ad en præcedens skabt af en tidligere domstolsafgørelse på et givent område. På spildevandsområdet er dette en dom helt tilbage fra 1995! Slagelses borgmester Sten Knuth (V) udtalte i december 2015 at han var klar til at tage en sag ifm administrationsgrundlaget for spildevandsafgørelser – denne sag er desværre ikke kommet endnu, men mange ser frem til at det sker, for ”fakta-fornægterne” er ikke fortalere for selvtægt og anarki, kun for proportionalitetsprincippet og den sunde fornuft!

Kommentarer