Karise

Spildevandsrensning i det åbne land

Debat: At værne om natur og miljø er en vigtig, men også ressourcekrævende opgave, og indsatsen må målrettes for ikke at påføre borgerne unødvendige omkostninger til initiativer med begrænset effekt på miljøet.

Indsendt af Eli Jacobi Nielsen, Prins Buris vej 19, 4653 Karise. Byrådsmedlem, DF, Faxe.

Med inspiration fra det “Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser” byrådet i Slagelse vedtog i december 2015, i følge hvilket der skal ske en konkret vurdering i forhold til proportionalitetsprincippet med udgangspunkt i et måleprogram på repræsentative ejendomme, før der udstedes påbud om forbedret spildevandsrensning, fremsatte DF et tilsvarende forslag i Faxe byråd i februar. Forslaget blev nedstemt efter at administrationen/kommunaldirektøren havde tilkendegivet at forslaget ikke ville være lovligt.

DF har nu fulgt op på dette, og bedt Miljø og Fødevareministeren vurdere om Slagelse-modellen, og dermed det tilsvarende Faxe-forslag, rent faktisk er lovlig. Af et svar til MF Pia Adelsteen d. 31/3 (MoF, spørgsmål 564) fremgår det tydeligt at kommunen har både myndighed og ansvar til at træffe afgørelse om påbud, og at ministeren har tillid til at dette sker på et fagligt velbegrundet grundlag.

Der er således intet til hinder for at kommunerne selv definerer et fagligt velbegrundet grundlag for udstedelse/ikke-udstedelse af påbud skal udstedes, herunder at der foretages konkrete målinger på udvalgte ejendomme. En sådan praksis vil sikre overholdelse af proportionalitetsprincippet, og styrke borgernes tiltro til at påbud om spildevandsrensning kun udstedes hvor det rent faktisk vil have en positiv effekt på miljøet.

Denne tiltro har man ikke i øjeblikket, hvor kommunen fastholder at ”det er ligegyldigt om udledningen er stor eller lille, ingen har ret til at forurene” samtidig med at Faxe Forsyning forsikrer at overløb fra renseanlæg og bygværker ikke er noget problem, fordi man ikke overskrider grænseværdierne.

Kommentarer