Samfund

Spildevandsrensning kan være spild af penge

Husejere i landets fattigste egne har måske betalt op mod 100.000 kroner for spildevandsrensning helt uden grund.

Med henvisning til de statslige vandplaner har flere kommuner, deriblandt Faxe, pålagt husejere, der bor ude på landet, regninger på op mod 100.000 kroner for at rense deres spildevand, uden at undersøge om der finder en forurening sted.

Det mener Pia Adelsteen (DF), der er formand for folketingets miljøudvalg, kan være spild af penge.

– Hvis man ikke aner, om der bliver svinet, og der ikke gør det, så er det spild af penge for den enkelte grundejer, mener formand for Folketingets miljøudvalg. Det skriver DR.dk.

Læs også: Nye retningslinjer for spildevandsrensning kan være på vej

– Jeg synes, at det giver mening, hvis kommunerne først undersøger miljøeffekten af spildevandet, før vi begynder at grave en masse rør ned i jorden, siger hun til TV ØST og tilføjer:

– Der er for mig at se ikke nogen grund til helt automatisk at kræve rensning af spildevand på en bestemt måde, når man ikke er sikker på, om der overhovedet sker en forurening. Det lyder lidt som om, at det er den tilgang flere kommuner har.

Udvalgsformand er rystet

Faxe Kommune har udstedt påbud til 1.800 grundejere om at de skal rense deres spildevand, alene med henvisning til de statslige vandplaner. Her fremgår det hvilke områder, hvor spildevandet skal renses.

– Vi har udstedt påbud til borgerne, nøjagtigt som staten har forlangt af os. Det er helt grotesk, hvis det nu viser sig, at vi har fået forkert vejledning fra de statslige embedsmænd, siger formanden for miljøudvalget i Faxe Kommune. Ivan Lilleng.

DR har forsøgt at få udtalelser om problemstillingen fra miljøordførerne for Venstre og De Konservative på Christiansborg. Men de afventer at miljøminister Esben Lunde Larsen (V) klarlægger, om kommunerne bør undersøge om der sker forurening, inden de pålægger grundejere at rense spildevandet. Det skriver DR.dk.

Det er uretfærdigt

Flere af de grundejere, der har fået påbud, har allerede investeret i nyt rensningsanlæg. Blandt andre landmanden Peter Hansen, der bor i Levetofte, cirka 5 kilometer fra Haslev. Han har to ejendomme, så han har måttet bruge 180.000 kroner på spildevandsrensning.

– Jeg synes, det er helt omsonst, at jeg skal rense spildevandet, når det ikke er bevist, at det rent faktisk forurener. Det bliver jo fortyndet mange gange, før det når frem til å-løbet alligevel. Det burde være undersøgt, før det blev pålagt os, sagde Peter Hansen til TV Øst i november i forbindelse med det debatmøde der blev afholdt i Skuderløse Forsamlingshus.

Læs også: 150 vrede borgere var samlet i Skuderløse

Peter Hansen mener, at det er urimeligt hvis Faxe Kommune nu laver en lempeligere spildevandsplan.

– Vi er kun to tredjedele af alle borgere, der har efterkommet ønsket. Så jeg føler mig snydt, når jeg har gennemført det og andre slipper, siger Peter Hansen.

– Det er meget beklageligt, at nogle borgere allerede har efterkommet ønsket. Men at en gruppe borgere har fået en dårlig behandling, er ikke et argument for, at andre også skal, beklagede byrådsmedlem Eli Jacobi Nielsen (DF) på mødet i Skuderløse.

Faxe Kommune er ikke alene om at kræve moderne spildevandsløsninger i det åbne land. Både Kalundborg og Stevns kræver også spildevandsrensning på alle ejendomme i de udpegede landområder.

Læs også: Ingen andre kommuner følger Slagelse-modellen

Regningen må tilfalde Folketinget

Manden bag Slagelse-modellen Villum Christensen, der sidder i byrådet i Slagelse Kommune samt i Folketinget for Liberal Alliance, vil foreslå et lovindgreb der eksplicit pålægger kommunerne at undersøge miljøforhold inden påbud udstedes.

– Hvis Villum Christensen vil arbejde for at få stemt et ændringsforslag til loven igennem, så bekræfter det mig i, at det, vi gør i øjeblikket, følger loven, siger borgmester i Faxe, Knud Erik Hansen til TV Øst.

Læs også: Kommunen skal følge statens program for spildevandsrensing

– Skulle der komme flertal i Folketinget for at handle anderledes i kommunerne, så må vi forlange at staten samtidig anviser, hvem der skal betale erstatning for de tusinder, som så har kloakeret i tillid til at loven skal følges, siger borgmester Knud Erik Hansen.

Miljøordførere fra Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Liberal Alliance mødes med miljøministeren i næste uge for at drøfte problemstillingen.

 

Kommentarer