Stikkerkultur? Hævnkultur?
Læserbrev: Byrådet skal onsdag tage beslutning om det gode forslag fra Dansk Folkeparti vedrørende en whistleblowerordning
Indsendt af Robert Olsson, Saltema 1, 4654 Faxe Ladeplads
Set i lyset af den store bus- og bådskandale i Kommunen er det på høje tid, at borgere og kommunalt ansatte får mulighed for at kontrollere magthaverne.
Jeg kan læse at SF i Faxe mener, at det at anmelde alvorlige lovovertrædelser, foretaget af forvaltningen, er angiveri og flertallet i byrådet og forvaltningen hellere vil fortsætte med den hævnkultur der er i Faxe Kommune, hvor man netop hævnede sig på den anmelder og dennes omgangskreds der stod åbent frem. Mogens Stilhoff fra SF har sågar henvendt sig til mig for at sige at han foragtede mig, fordi jeg som ansat meddelte forvaltningen i Faxe, at de foretog sig noget meget ulovligt, som havde store konsekvenser for lokale erhvervsdrivende og øvrige borgere. Så er man da også sikker på, at ingen offentlige ansatte i Faxe Kommune fremover vil anmelde noget som helst når konsekvensen er, at man ikke bare mister sit job, men Kommunen også hævner sig på ens omgangskreds.
Jeg arbejder nu i Københavns Kommune, hvor der er en whistleblowerordning der fungerer rigtig godt, specielt præventivt. Alle, især ledere i Københavns Kommune, er meget opmærksomme på at beslutninger, så vidt muligt, skal være transparente og kunne tåle offentlighedens opmærksomhed. Et rigtig godt element i forslaget fra Dansk Folkeparti er, at det er borgerrådgiveren der skal have eventuelle anmeldelser, således almindelig chikane kan sorteres fra.
Hvordan vil Faxe Kommune nu sikre borgere og ansatte? Hvordan vil Forvaltningen og Byrådet igen få den troværdighed de burde have, når man ikke ønsker offentlighed i forvaltningen. Hvis Ungdomsskolens ulovligheder var blevet stoppet i opløbet, da jeg første gang anmeldte det til Ungdomsskolebestyrelsen i 2009, havde skandalen ikke fået de store konsekvenser for så mange som sagen fik. Bemærk hvor mange der nu er væk både i Forvaltningen og blandt Byrådsmedlemmer også selv om, der blandt dem der var fedtet ind i sagerne, stadig er nogle tilbage der af ukendte årsager slap fri.
Læs også: Nej til whistleblower-ordning i Faxe Kommune
Til allersidst vil jeg gerne spørge Mogens Stilhoff og de andre politikere der er i mod forslaget, om de også er imod at angive socialt bedrageri, sort arbejde eller måske ligefrem spritkørsel? Hvor går grænsen? Åbenbart ikke ved løgnagtige oplysninger til Tilsynet, bortgivning og salg af Kommunens både til langt under markedsprisen (hvor modtagerne samtidigt har meget tætte relationer med daværende ledere i Kommunen) eller ved ulovlige millionkontrakter.
Så det er ikke en stikkerkultur vi har eller får, hvis Dansk Folkepartis forslag bliver gennemført. Vi har derimod en hævnkultur overfor dem der ikke kan leve med elendig og ulovlig forvaltning.
Kommentarer