Haslev

Stormsæsonen er blæst i gang

Det er i løbet af efteråret og vintermånederne, at Danmark oplever det mest blæsende vejr – fra kuling over storm til orkan.

2018 har allerede budt på to storme; Johanne der ramte tidligt i august og senest Knud i slutningen af september. Begge storme bød på vindstød af orkanstyrke. En gennemgang af boligen kan være med til at minimere risikoen for de skader, der typisk følger med årstidens blæsevejr.

Den varme sommer har medført højere havtemperaturer end normalt, hvilket øger risikoen for kraftig blæst på denne årstid. Af DMIs sæsonprognose, der er gældende fra oktober til og med december 2018, fremgår, at ”Oktober formentlig indledes af temmelig ustadigt vejr med ret så hyppige lavtryk og fronter fra vest. Vi får også en smule forhøjet risiko for meget blæst og lokalt risiko for vindstød af stormstyrke”.

Blæsevejr kan give skader på tagene
Med det blæsende vejr følger også en øget risiko for skader på boligen. Codans årlige vejrundersøgelse viser, at 44 pct. af alle vejrrelaterede skader i 2017 var forårsaget af blæst eller storm. I 2016 var tallet helt oppe på 79 pct. Og det er typisk boligens tagkonstruktion, som det går ud over. En tredjedel (33 pct.) af alle vejrskader i 2017 ramte således taget – mens det i 2016 var mere end halvdelen (54 pct.).

Der er derfor god grund til at gennemgå husets tagkonstruktion ved starten på stormsæsonen:

”Omkring en tredjedel af de danske boligejere har oplevet mindst én skade som følge af vejret i løbet af de seneste fem år. På den kedelige baggrund er der generelt en større bevidsthed blandt boligejere i forhold til hvordan man kan klimasikre sit hjem. Codan anbefaler, at man gennemgår sit hus og sin grund i forbindelse med stormsæsonen, så man er forberedt i tilfælde af et stormvarsel. Tagkonstruktionen er særligt udsat, hvis der fx er løse tagsten eller tagplader, som kan efterlade huller i taget, hvor der kan trænge vand ind”, forklarer Henrik Bundgaard, Skadedirektør hos Codan.

Efterårsstorme opstår, når et lavtryk bevæger sig ind over Danmark, hvor varmen fra Sydeuropa møder de koldere luftmasser fra polarområdet. Her bliver den varme luft presset til vejrs og udvider sig. Det betyder, at trykket falder, hvilket suger luft til området, som skaber de blæsende vindforhold.

Gode råd i forbindelse med stormsæsonen

  • Gennemgå taget for løse tagsten eller plader. Tjek, at eventuelle antenner er ordentligt fæstnet.
  • Gå havens træer efter for løse eller rådne grene, og sørg for at få dem fjernet, så de ikke blæser af og forårsager skader under en storm.
  • Fjern løse genstande uden for huset: Stil parasol, havestole, grill og potteplanter af vejen. Fastgør trampolinen og læg evt. flagstangen ned.
  • Gennemgå boligen efter et voldsomt blæsevejr, for at lokalisere eventuelle skader hurtigst muligt for derved at minimere risikoen for følgeskader
  • Abonnér på en vejrtjeneste, der giver besked, når der er risiko for ekstremt vejr på den angivne adresse. Codan tilbyder en gratis SMS-varsling via hjemmesiden.

Udvalgte tal fra Codans årlige vejrundersøgelse

  • 27 pct. af de adspurgte boligejere har oplevet mindst én skade som følge af vejret de seneste fem år. 10 pct. af disse har oplevet flere skader end én.
  • 31% har inden for de seneste fem år foretaget skadeforebyggende tiltag på boligen, som skal minimere vejrskader. Heraf har 33 pct. foretaget ændringerne efter en skade
  • 79 pct. af boligejerne tror, at vi kommer til at opleve flere storme fremover – mens 72 pct. tror, at vi kommer til at opleve voldsommere storme fremover
  • 73 pct. lægger ’i nogen grad, høj eller meget høj grad’ vægt på, at der er lavet forebyggende tiltag i forhold til ekstremt vejr, når de skal købe ny bolig.
  • Godt hver femte (17 pct.) synes, at det svært eller meget svært at få et overblik over, hvordan de bedst muligt sikrer deres bolig mod vejrrelaterede skader

Om undersøgelsen
Codans årlige vejr-undersøgelse har fokus på danskernes forhold til klima, vildt vejr og skadeforebyggelse og bliver offentliggjort i starten af hvert nyt år. Undersøgelsen er udarbejdet af analyseinstituttet Epinion, der har gennemført 1.222 interviews med repræsentativt udvalgte danske boligejere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel i januar 2018.

Kommentarer