Synspunkt. Faxe Byråds kodeks
Det var med stor interesse jeg via TV fulgte debatten på sidste byrådsmøde om kodeks for byrådet.
skrevet af Fl. Duus Mathiesen, Møllevej 54 Kongsted.
Jeg bemærkede mig især indlægget fra tidligere borgmester Knud Erik Hansen angående den ensidige kritik af enhver ytring relateret til Faxe Kommunes administration.
Min baggrund for nærværende synspunkt er min erfaring som ansvarlig embedsmand igennem flere årtier for såvel socialdemokratiske som venstre ministre.
Det indtryk jeg som topembedsmand hele vejen rundt har mødt fra den til enhver siddende minister er et benhårdt krav om sikkerhed og professionalitet i forhold til sagernes substans.
Derfor tillader jeg mig at kommentere Knud Erik Hansens indlæg omkring kodeks debatten i Byrådet.
Knud Erik Hansen har siddet som borgmester i 8 år i Faxe Kommune og har derigennem som øverste ansvarlig for kommunens embedsførelse et stort ansvar for den forvaltningskultur, der ud fra mine erfaringer forekommer på Teknik- og Miljøområdet i Faxe Kommune.
Jeg er fuldstændig enig i, at kritik skal fremføres sagligt og i et pænt og ordentligt sprogbrug; men derfra og så til som Knud Erik Hansen at sige direkte, at enhver kritik af kommunens administration er uberettiget – det synes jeg er for populistisk.
At fejle er menneskeligt og der skal være plads til at fejle!
Problemet med Faxe Kommunes nuværende forvaltningskultur på ovennævnte område er, at man meget meget nødigt indrømmer en fejl.
Det er frustrerende som borger/lodsejer at blive mødet med denne attitude.
At indrømme en fejl og gøre den god igen vil altid rense luften i en given sag – så vi kan komme videre.
Du betonede i dit indlæg i Byrådet at enhver kritik rammer og føles meget hårdt for den enkelte medarbejder. Jeg må så spørge dig hvordan tror du som socialdemokrat, at det føles for os borgere at blive ignoreret og afvist uden egentlig saglig begrundelse, selv om der er brugt forberedende og store ressourcer på at dokumentere rigtigheden/fagligheden?
I punkt 8 i kodeks for Byrådet hedder det: citat: Borgerne skal inddrages gennem samskabelse og dialog.
Kære Knud Erik Hansen – tænk om du havde slået noget mere på dette i din 8 årige borgmestertid, så ville vi alle vær blevet sparet for en masse udgifter og frustrerende oplevelser.
Jeg har selv sammen med Nabogruppen Kongsted været igennem et meget hårdt forløb hvor du sekundret af daværende udvalgsformand Ivan Lilleng efter vores opfattelse ikke efterlevede værdierne om samskabelse og dialog.
Jeg ankede 2 gange til Klagenævnet og fik 100 % medhold – uden at kommunen beklagede på nogen måde. Er det en rimelig forvaltningskultur i relation til de flotte ord om samskabelse og dialog?
Min hustrus og mit eget CPR nummer blev udleveret i strid med loven. Besigtigelse af privat ejendom uden forudgående varsel osv. Listen er beklageligvis lang.
Pylon sagen er da også et eklatant eksempel på, at det halter med efterlevelse af værdierne: samskabelse og dialog.
Ligeså i høj grad med spildevandsplanen.
Som lodsejer føler man desværre alt for ofte, at der ikke lyttes eller substansmæssigt følges op i forhold til faglige spørgsmål.
Det er en forældet model at køre efter: vi alene vide princippet!
Dialog med andre ressourcegrupper kan i høj grad gennem samskabelse resultere i et bedre resultat – fremfor bare at tromle!
Derfor håber jeg da, at du som ordfører for det største oppositionsparti i byrådet er enig i, at vejen frem er samskabelse og dialog – og at faglig saglig kritik ikke på forhånd skal være ilde set.
Kommentarer