Debat og politik

Tømningsbehov af bundfældningstanke – hver 4-20. år

I forbindelse med vedtagelse af ny spildevandsplan i Faxe kommune, vil jeg bidrage med lidt gammel viden omkring bundfældningstanke.

Indsendt af Jørn Rasmussen, Pilealle 5, 4760 Vordingborg. Bestyrelsesmedlem af Fair Spildevand

Ved tømning af en bundfældningstank er det kun det der har bundfældet sig, der skal fjernes. Det øvrige skal forblive, så bakteriefloraen forbliver intakt.

Så fremover skal man ikke kalde det en tømning, men en bundsugning.

Det kan man læse mere om i det eneste officielle papir på området,

Rapport om septiktanke fra 1990 af Inge Faldager, Teknologisk Institut.

I et stort renseanlæg er der ofte kun 2 dages opholdstid for affaldsvandet, så rensningen må boostes med energiforbrugende beluftning og brug af kemikalier. Det er ikke nødvendigt i en bundfældningstank, da opholdstiden ofte vil være 20-30 dage og mikroorganismerne har derfor mere tid til at omsætte affaldet til nye uorganiske og brugbare gødningsstoffer. Er husejer omhyggelig med ikke at udlede bakteriedræbende væsker er behovet for bundsugningen kun ca. hver 20. år. Ved en dårlig mikroflora maks. en gang hver 4. år.

At der også bliver tilført affaldsvand fra køkken og bad til en bundfældningstank begrunder ikke en hyppigere bundsugning. Det er så viseligt indrettet, at bakteriefloraen tilpasser sig den form for affaldsstoffer der tilføres, på samme måde som det sker i et højteknologisk renseanlæg.

Den årlige tvangstømning er ikke lovbefalet fra centralt hold, men helt op til de enkelte kommuner at bestemme.

Derfor skal min opfordring til Faxe kommune være.

Ophæv påbudet, vis tillid til, og overlad ansvaret til den enkelte husejer at drage omsorg for at have en velfungerende bundfældningstank.

I flere årtier har vi haft fokus på at ændre en naturlig decentral spildevandsrensning med en central teknisk rensning, som kræver unødig bekostelig rørlægning og ej heller kan kaldes bæredygtig.

Tør vi håbe på, at der vil være flertal i Faxe kommunalbestyrelse den 14. marts for at sende planerne tilbage til forvaltningen til fornyet behandling, på samme måde som Vordingborg kommunalbestyrelse gjorde i efteråret 2016.

Kommentarer