Haslev

turbo på bredbåndsudviklingen

Ny undersøgelse viser, at der er godt gang i bredbåndsudviklingen i de danske landdistriktskommuner.
Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Energi har spurgt de danske landdistriktskommuner om deres syn på bredbåndsudviklingen, og konklusionen er klar; Bredbånd understøtter bosætningen og erhvervsudviklingen, og der skal endnu mere turbo på, hvis det står til kommunerne.

En helt ny undersøgelse af de danske landdistriktskommuners syn på bredbåndsudviklingen i Danmark viser, at der er godt gang i initiativerne og virkelysten i kommunerne.

Hver tredje kommune har allerede lavet deres egen kommunale bredbåndsstrategi for, hvordan de kan få hurtigt bredbånd udbredt til kommunens borgere og virksomheder, og yderligere en tredjedel forventer at lave en strategi de kommende år.

Undersøgelsen viser samtidig, at tæt ved halvdelen af alle kommunerne har ansat en bredbåndskonsulent eller medarbejder, som skal fremme bredbåndsudviklingen i kommunen og bistå de lokale ildsjæle, og yderligere en række kommuner forventer at ansætte en konsulent i den kommende tid.

Det glæder både Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Energi, som står bag undersøgelsen:

– En ordentlig digital infrastruktur er en helt central forudsætning i forhold til at sikre vores landdistrikter, og netop en god bredbåndsdækning er afgørende for at tiltrække både børnefamilier, små virksomheder og iværksættere. Kommunerne gør et stort arbejde for at fremme udviklingen, og vi oplever i stigende grad, at lokale ildsjæle tager fat og bakker op om udrulning af bedre bredbånd, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

Branchechef for telepolitik i Dansk Energi, Thomas Woldiderich, fremhæver fibernetselskabernes samarbejde med kommunerne som afgørende for øget fiberudrulning:

– Når der eksempelvis udrulles fibernet i de danske landdistrikterne, så søger gravemaskinerne som regel derhen, hvor opbakningen er størst og barriererne for at grave fiberkablerne ud til borgere og virksomheder er lavest. Her spiller kommunerne en hovedrolle, for de kan både bakke op og fjerne barrierer, når spaden skal i jorden. Et styrket samarbejde er vejen frem.

Langt størstedelen af de adspurgte kommuner forventer at benytte muligheden for at stille krav til bredbåndsdækningen i kommunale udbud, når de indkøber bredbånd til egne institutioner. Dette værktøj er en del af det nye teleforlig, som blev indgået i maj måned. Energistyrelsen skal i samarbejde med kommunerne og bredbåndsleverandører lave en model for kommunale bredbåndsudbud, som skal godkendes af EU-Kommissionen.

– Det er ekstremt vigtigt at få en model hurtigt på plads, så kommunerne kan komme i gang med deres udbud. Det er nok ét af de allervigtigste værktøjer til at komme tættere på det politiske mål om at sikre alle adgang til 100/30 Mbit/s bredbånd inden udgangen af 2020, slutter Thomas Woldiderich.

41 landdistriktskommuner har deltaget i undersøgelsen.

Kommentarer