Haslev

Undgå motorstop på bilferien – de 5 hyppigste fejl

Se billedserie
Hundredtusinder bilister tager på bilferie i juli. Heraf får 8.000 motorproblemer. Se her hvordan du undgår de 5 mest almindelige fejl på bilen.

Sommer er årets mest populære tidspunkt at tage på bilferie. Imidlertid går bilen i stykker for omkring 8.000 kør-selv-danskere, viser tal fra SOS International, og så må familien bruge ekstra tid på at få bilen repareret.

Motorstop og mekaniske defekter
“70 procent af alle ‘sammenbrud’ på bilen skyldes motorstop eller mekaniske defekter. Det er f.eks. defekte bremser, en ødelagt gearkasse eller kobling, eller et styretøj eller hjulophæng der ryger sig en tur. En fyldt bil og lange strækninger stresser bilen selv på mellemlange bilferier rundt i Danmark til Tyskland eller Sverige. Vi anbefaler, inden afgang, en TilstandsAttest til 549 kr. i en af vores synshaller, hvor vi netop tjekker de mest grundlæggende elementer på bilen, og dermed minimerer risikoen for et nedbrud,” siger adm. direktør, Per V. Rasmussen hos Applus Bilsyn.

Faktaboks: De 5 hyppigste fejl – sådan forebygger du dem
1. Motorstop: Det er især elektroniske komponenter som varmemålere i motoren, turboladeren og elektronisk brændstofindsprøjtning – efterhånden standardudstyr i de fleste biler -, der går i stykker og får motoren til at gå i stå.
Det kan du gøre: Ofte er det svært at handle proaktivt, men en løbende TilstandsAttest minimerer risikoen for, at alle kredsløb fungerer.
2. Mekaniske defekter: Bilen spidsbelastes på bilferien, hvilket kan resultere i, at f.eks. bremser, gearkasse, kobling, airconditionanlæg, hjulophæng, styretøj eller udstødningen går i stykker.
Det kan du gøre: Med en TilstandsAttest får du netop kontrolleret alle disse ting, før din bil skal ud på slidsom bilferie.
3. Nedsmeltning: Din bil mangler helt basale ting som oliepåfyldning før afgang. Du risikerer, at bilens motor og turbo brænder sammen, hvis du ignorerer kravet om at få olie på i en fart.
Det kan du gøre: Sørg altid for olietjek før afgang. Er du kommet afsted uden, så reagér hurtigt på røde faresignaler fra det elektroniske display.
4. Bilen koger: Du kører hurtigt, måske i bakket terræn, hvilket presser motoren. Uden vand under kølerhjelmen, koger din motor, så motoren og stemplerne udvider sig.
Det kan du gøre: Få kølesystemet tjekket via din TilstandsAttest. Har du ikke undersøgt det, så stop omgående hvis motoren koger og påfyld kølervæske. Undersøg om der er hul i kølesystemet.
5. Punkteringer: Dine bildæk er slidte og punkterer.
Det kan du gøre: Sørg for, at dine sommerdæk inden afrejse har mønsterriller på minimum 3 mm, gerne mere.

Fakta: SOS International: 8.000 biler går i stykker
Oplysninger fra SOS International viser, at ud af cirka 8.000 nedbrud på danske biler i forbindelse med bilferie om sommeren, skyldes 70 procent netop motorstop og mekaniske fejl på bilerne. I kun fem procent af tilfældene er årsagen færdselsuheld.

Fakta: Skal du til Tyskland? Så husk miljømærket
Mere end 70 tyske storbyer har indført miljøzoner. Det betyder, at man kun må køre i disse byområder, hvis ens bil opfylder en række krav med hensyn til forurening. Med et miljømærke ”Umweltplakatte” eller ”Feinstaubplakatte” i forruden undgår du at få en bøde på 80€. Et miljømærke koster normalt 165 kr. i webshoppen på Applusbilsyn.dk. Ganske få byer accepterer fortsat et gult mærke. Læs mere på Applusbilsyn.dk.

Kommentarer