Samfund

Unges jobsommer er helt efter bogen

Faxe Kommune: Jobpatruljen besøgte for nylig 23 virksomheder i Faxe Kommune og der var ikke grund til særlige påtaler nogle af stederne.

På Sjælland og Øerne har knap 300 interview med unge, deraf 23 i Faxe Kommune efterladt et langt mere positivt indtryk end i 2015.

I 2015 kunne kun hver tredje fritidsjobber under 18 år prale af at arbejde under pletfrie arbejdsforhold. I 2016 ser det meget anderledes ud.

– Vi har ikke mødt ret meget, der eksempelvis krævede, at vi måtte kontakte Arbejdstilsynet. De fleste steder har de styr på tingene, opsummerer Liselotte Petersen. Hun er koordinator for Jobpatruljen på Sjælland og Øerne.

Læs også: Jobpatruljen tjekker feriejobs i Faxe kommune

De hyppigste regelbrud er for lang arbejdstid, tunge løft og mangel på løn under sygdom, selvom den unge er omfattet af funktionærloven. Det er samme billede som på landsplan.

Liselotte Petersen hæfter sig ved, at Jobpatruljen i år har mødt færre unge under 18 år på tankstationer og i restaurationsbranchen. Det kan være en del af forklaringen på de færre regelbrud:

– Vi ser ikke ret mange unge under 18 år, der arbejder til langt ud på aftenen på tankstationerne, eller som serverer alkohol på spisesteder. De har åbenbart fundet ud af, at det bedre kan betale sig at ansætte personale over 18 år, vurderer hun.

Gode samtaler

Selvom deciderede lovbrud er sjældne i år, er der fortsat meget at tale om på besøgene.

– I går spurgte jeg en pige i en dagligvareforretning, om hun var utryg ved arbejdet. Hun trak på det. Der var en kunde, som havde smidt en liter mælk efter hende. En anden dag talte jeg med en ung mand, som var blevet overfuset af en kunde. I sådanne tilfælde taler vi gerne med chefen om, hvad de gør i butikken for at lære at undgå konflikter, fortæller Liselotte Petersen.

I mange situationer betyder Jobpatruljens besøg også, at de unge og virksomhederne får et bedre kendskab til reglerne.

Opfølgning i næste uge

Det endelige billede tegner sig dog først, når Jobpatruljen i næste uge gennemgår de skemaer, der er udfyldt ved hvert besøg om de unges jobsituation.

– Der kan stadig komme en faglig opfølgning på et besøg, når vi har fået kigget oplysningerne fra besøgene igennem. Der kan være unge, som arbejder over otte timer om ugen uden at få løn under sygdom. Det kunne også eksempelvis være en, der står i en iskiosk og lige pludselig også skal sælge rød- og hvidvin. I sådan nogle tilfælde vil vi nogle gange vælge at gribe fat i virksomhederne. Men det er en vurderingssag. Vi laver ikke sager ud af bagateller, understreger Liselotte Petersen.

Det er 37. år i træk, at unge fra fagbevægelsen rykker ud i sommerlandet med Jobpatruljen for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i sommerferiejob.

Kommentarer