Haslev

Uperfekte æbler bliver til æblemost

Uens og deforme æbler, som er blevet frasorteret som spiseæbler, får en ny chance i Bilka og føtex i en særlig madspilds-æblemost.

Skæve og uperfekte æbler får en plads på hylderne i Bilka og føtex, når de bliver forvandlet fra spiseæbler til æblemost. Den nye madspilds-æblemost, der sælges i de to dagligvarekæder fra 25. januar, er presset udelukkende af danske plantageæbler, som er blevet frasorteret.

Hver liter æblemost indeholder saften fra op til 15 æbler og er hverken tilsat koncentrater, sukker eller nogen andre former for tilsætningsstoffer. De uperfekte æbler er plukket i danske æbleplantager og efterfølgende presset til æblemost hos Orskov.

-Vi kan ikke helt undgå, at der er æbler på vores æbleplantager, der ikke egner sig til at sælge som spiseæbler. Nogle afviger måske i størrelsen og andre i formen – men fælles for dem er, at de stadig smager enormt lækkert, og derfor gør de sig også rigtig godt i vores nye æblemost, fortæller produktchef Jesper Dalskov-Rasmussen fra Orskov Foods, der er producenten bag den nye æblemost.

I Bilka og føtex har man taget godt imod æblemosten, som er helt i tråd med forbrugernes lyst til at bekæmpe madspild, og de to kæders ambitiøse målsætning om at nedbringe deres samlede madspild. Derfor skal det heller ikke være hverken størrelsen eller formen, der skal afgøre, om de uperfekte æbler kan komme på hylderne eller ej.

-Madspild er et emne, der er højt på både vores og vores kunders dagsorden, og derfor kigger vi hele tiden efter nye måder, hvor vi kan bidrage til et mindre madspild. Her er den nye æblemost et rigtig godt eksempel på, hvordan vi kan tilbyde en velsmagende vare til vores kunder og samtidig gøre en indsats i kampen mod madspild, fortæller Jeppe Dahl Jeppesen, som er indkøbsdirektør i Salling Group, der står bag de to supermarkedskæder.

Flere initiativer – mindre madspild
Den nye æblemost er ikke det eneste madspilds-produkt i føtex og Bilka. Tidligere på året introducerede de to dagligvarekæder en særlig madspildsketchup, der er produceret udelukkende af overskydende tomater. Og i Frugt- & Grønt-afdelingerne kan kunderne finde unikke madspilds-agurker på hylderne. Agurkerne afviger i enten størrelsen eller formen, men, ligesom æblerne, smager de stadig ligeså godt som alle andre agurker. Udover at agurkerne ellers var blevet smidt ud, så går en del af salget også til aktiv bekæmpelse af madspild, fordi 25 øre per solgte agurk bliver doneret til foreningen ”Stop Spild af Mad”.

Kommentarer