Vi ønsker en ansvarlig gældsætning
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/debat_logo-620x316.jpg)
Debat: Ole Vive, Faxe Ladeplads, skrev for nylig igen et indlæg om de kommende takstforhøjelser.
Indsendt af bestyrelsesformand Lars Juul, Faxe Forsyning A/S
Vive stiller nogle nye spørgsmål til de nye takster på vand og spildevand, og derudover savner Vive svar på tidligere stillede spørgsmål.
Læs også: Hvor skal pengene komme fra ?
Mit svar på Vives indlæg bliver desværre langt og teknisk.
Ole Vive nævner den enlige forældre og pensionisten i parcelhuset.
Det kan med udgangspunkt i forbrugsstatistikken i 2014 oplyses, at mere end 3.000 husstande i kommunen anvender under 50 m3 vand om året. Det svarer til en til tre personers normalforbrug. Ekstraregningen i 2016 vil maksimalt andrage 416 kr. – hvilket svarer til godt 35 kr. om måneden.
Da ikke alle husstande er tilknyttet det offentlige kloaknet, er det en god idé, at man ser på Faxe Forsynings hjemmeside, www.faxeforsyning.dk, for at se stigningen i 2016 ud fra eget forbrug og kloaktilknytning.
Som nævnt i mit første indlæg, så ønsker bestyrelsen at betale anlægsinvesteringerne over den løbetid, lånene har. Det vil sige 25 år, hvor renten er fast. Dermed følger bestyrelsen de gængse finansieringsformer i Danmark, som bl.a. omfatter byggeri af huse mv. At ledninger og visse anlæg har en meget lang levetid ændrer ikke ved dette. Den grundlæggende årsag til bestyrelsens beslutning er, at vi ønsker at den samlede gældsætning er økonomisk ansvarlig.
Ole Vive nævner Faxe Forsynings egenkapital.
Hertil kan jeg oplyse, at vand- og spildevands-selskaberne i Danmark er stærkt reguleret af staten. En af reglerne er ”hvile-i-sig-selv-princippet”, som betyder, at forbrugerne hen over en årrække kun må betale til driftsudgifter og udgifterne til renovering og nyanlæg. Det er således ikke tilladt for forsyningsselskaberne at opspare penge, og Faxe Forsyning har derfor ingen opsparede midler.
At der regnskabsmæssigt er et overskud, er derfor ikke det samme som, at selskabet har penge i overskud. Dette er komplekst, men simplificeret kan man sige, at indtægterne til at finansiere anlæg opkræves over 25 år, mens omkostningerne i form af afskrivningerne til anlægget falder over fx 50 år. Dermed får man en regnskabsmæssigt overskud de første 25 år og et underskud det sidste 25 år. Dette er forklaringen på, at selskabet i øjeblikket har regnskabsmæssigt overskud. Faxe Forsyning har med udgangen af 2014 en egenkapital på ca. 420 mio. kr. Dette beløb afspejler værdien af kloakledninger, renseanlæg mv. og er ikke rede penge.
Faxe Forsyning A/S har – som alle andre forsyningsselskaber i Danmark – ansvaret for etablering, drift og vedligehold af ledningsnet, vandboringer, pumpestationer, renseanlæg etc. Der er tale om dyre anlæg, der har en levetid på 50 til 100 år. I Faxe Kommune findes i alt ca. 600 km spildevandsledninger, og disse ledninger skal renoveres/udskiftes i løbet af føromtalte levetid. Dermed er der tale om en langtidsplan, hvoraf kommunens spildevandsplan naturligt nok kun er en delmængde, der normalt dækker en periode på fem-seks år.
Kommunens forvaltning og Faxe Forsyning er i tæt, løbende dialog om spildevandsplanerne og konkrete anlægsarbejder, men den langsigtede planlægning påhviler Faxe Forsyning. Det er forsyningsselskabet, som har ansvaret for, at spildevandsledningerne fungerer tilfredsstillende, så forbrugerne ikke får kedelige oplevelser med fx kloakvand i kældre og på terræn, og så vi lever op til miljømålene og er omkostningseffektive. Dette sker efter grundig analyse af behov for renovering ved TV-inspektion og behovet for mere kapacitet eller bedre rensning. Separeringsprojekterne i Faxe Ladeplads og kloakering i det åbne land er to gode eksempler herpå.
Ole Vive spørger også til anlægsprojekterne i 2014 og 2015.
Hertil kan jeg oplyse, at Faxe Forsyning bl.a. har renoveret Allégade i Haslev, etableret en pumpestation i Faxe Ladeplads, startet op på kloakering i det åbne land og forventer at være færdige med fase 2 på separerings-projekter i Faxe Ladeplads. Alt i alt er projekterne ikke blevet dyrere end forventet, og de nye, højere takster er udelukkende et resultat af, at vi ønsker at have en ansvarlig finansiering af de kommende års projekter uden at låne for meget. Bestyrelsen finder, at de nye takster er nødvendige for at have en fornuftig fordeling på betaling ”up front” og låntagning.
Berigtigelse til Faxe Forsynings svar til Ole Vive om takster
I vores seneste svar den 10. december 2015 til Ole Vive, Faxe Ladeplads, skrev vi, at en husstand med et årligt forbrug på 50 m3 får en ekstraudgift i 2016 på 416 kr.
Dette er desværre ikke korrekt. Den korrekte merudgift er 543 kr. svarende til en månedlig merudgift på 45 kr.
Faxe Forsyning A/S beklager fejlen.
Tilføjet fredag den 11. december klokken 12.00
Kommentarer