Haslev

Vibeengskolen er alligevel ikke energineutral

vibeengskolen

Haslev: Vibeengskolen var planlagt til at blive Danmarks første energineutrale folkeskole. Men et eller andet er gået galt.

Den 7.175 kvadratmeter store Vibeengskole i Haslev er blevet betragtet som en spydspids i Faxe Kommunes klimaindsats. 1.400 kvadratmeter solceller på taget, skulle gøre skolen stort set CO2-neutral, som den første folkeskole i Danmark.

Vibeengskolens bærende koncept er skabt af arkitektfirmaet Arkitema. Efter arkitektkonkurrencen blev projektet færdigudviklet i nært samarbejde mellem Faxe Kommune, brugerne og rådgiverteamet.

Solcellerne kan ikke dække forbruget

Ifølge de oprindelige energiberegninger, der er foretaget af en underrådgiver hos Arkitema, skulle de i alt 1.400 kvadratmeter solceller på Vibeengskolens og Småfolkets tage, kunne dække stort set hele skolens energiforbrug, der var beregnet til at blive på 233.574 kilowattimer (kWh) el.

Men nu viser det sig at skolen bruger mere naturgas end de 190.000 kWh solcellestrøm som skolen kommer op på i årsproduktion, når de sidste 200 kvadratmeter solceller inden længe bliver monteret. Oven i det skal den energivenlige skole betale for el til belysning med mere. Det skriver Sjællandske.

Ekstraordinært højt forbrug i 2015

Ifølge Faxe Kommunes seniorkonsulent John Birkegaard vil skolen i 2015 forbrænde 33.234 kubikmeter naturgas. Det svarer til 365.574 (kWh) el eller lige så meget naturgas som 20 gennemsnitlige boliger.

Det høje forbrug i 2015 skyldes en lækage i varmtvandsinstallationen og problemer med ventilationssystemet. Til næste år forventes skolens gasforbrug at svare til hvad 14 gennemsnitlige boliger forbruger.

–  en lækage på skolens varmtvandsinstallation betød, at der over en periode blev afledt varmt vand til skolens drænsystem. Herudover har driftsproblemer med skolens ventilationsanlæg og gasfyr medført et unormalt stort forbrug. Det forventes, at gasforbruget vil blive reduceret betydeligt i 2016, siger seniorkonsulent John Birkegaard til Sjællandske.

Desuden har solcellerne kun leveret 85.000 kWh i år. Solcellerne kom nemlig først i eftersommeren 2015, på grund af en strid med Energinet.dk.

– Ifølge de beregninger, vi har fået fra vores rådgiver, kunne Vibeengskolen leve op til det der i fagsproget kaldes en 0-energistandard, som jeg har forstået svarer til de krav, der vil blive gældende i 2020 for skolebyggeri, siger seniorkonsulent John Birkegaard.

Detaljeret redegørelse efterlyst

John Birkegaard tog i torsdags kontakt til Arkitemas underrådgiver, der har stået for energiberegningerne.

– Firmaet har lovet en detaljeret redegørelse for de beregninger, der er foretaget i 2011. På grund af juleferie kunne de ikke love at sende noget før i begyndelsen af det nye år, siger John Birkegaard til Sjællandske.

Teknik- og miljøudvalget skal se på sagen

– Det er ærgerligt, at der dels har været problemer, og at det dels ser ud til, at målene ikke kan nås alene ved solcellerne. Der er ikke umiddelbart planer om yderligere tiltag, men jeg vil bede teknik- og miljøudvalget se på sagen i det nye år, siger borgmester Knud Erik Hansen (S) til Sjællandske.

Kommentarer