28 elever i klasserne er alt for mange
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2012/08/debat_logo.jpg)
Læserbrev: 28 elever i klasserne er alt for mange, erkender et bredt flertal i Byrådet i Faxe Kommune!
Indsendt af Birgitte Rubæk Sørensen, Skovvang 22, 4690 Haslev
Byrådet ønsker at styrke folkeskolen. Et klasseloft på 24 elever giver mere tid til eleverne, tryghed, kvalitet i undervisningen og plads til inklusion af børn med særlige behov. Politikerne ønsker desuden, at sende et budskab til mennesker, som overvejer at flytte til kommunen, om, at her bliver der sat pris på og penge af til folkeskoleeleverne.
”I virkeligheden er det jo ikke så kompliceret. Det er bare et godt signal at sende, at vi fremover sætter grænsen ved 24 elever per klasse i stedet for ved 28. Det giver nogle bedre forudsætninger for at få endnu bedre skoler end i dag. Det kan også i sig selv være en attraktion, som får folk til at flytte hertil” udtaler en af politikerne i Helsingør Byråd.
Ja – ovenstående var desværre ikke dagens gode nyhed fra Faxe Kommune. Her fastholder man fortsat en tåbelig, visionsløs og uigennemtænkt skolestruktur og en klassekvotient på 28 elever inspireret af udkantskommunerne Lolland og Bornholm!
Faxe Kommune ønsker at være attraktiv for tilflyttere – men ser åbenbart ikke et potentiale i pendler-/familier med børn i skolealderen.
Tænk hvis vi havde et visionært byråd – og forvaltning – der kunne tænke på tværs af de kommunale forvaltninger og kasser. Tænk hvis investeringen begyndte allerede i kommunens dagtilbud med ordentlige normeringer, så der igen var et pædagogisk tilbud til børnene. Når klasserne i kommunens folkeskoler fyldes til bristepunktet, og der så oveni købet ikke er de ekstra ressourcer til klasser med øget inklusion, så hopper kæden altså af … Undervisningsmiljøet er ringe, der er ikke mulighed for undervisningsdifferentiering, og det er laveste fællesnævner, der sætter niveauet i klassen.
Resultat: De kommunale udgifter til overførselsindkomster vil vokse om ikke så få år, fordi kommunen har ’ofret’ rigtig mange børn og unge i dens kortsigtede bestræbelser på at spare på dagtilbuddene og folkeskolerne. Og de unge, der klarer sig igennem og bliver optaget på en videregående uddannelses, vender ikke tilbage, når de stifter familie, fordi de netop ikke har oplevet, at kommunen satte pris på og af til fx dagtilbud og folkeskoler.
Tænk hvis Byrådet i Faxe Kommune erkendte deres fejltagelse, rystede posen og turde prioritere fremtiden – så det igen er attraktivt at bosætte sig i kommunen. Spørgsmålet er om, politikerne i virkeligheden har råd til at lade være…
Kommentarer