Dalby

Appel til Faxe Kommune om trafiksikkerhedsindsats

agerstedvej_2

Læserbrev: Med en argumentation om trafiksikkerhed massakrerer Faxe Kommune netop i disse dage igen store smukke vejtræer – en vigtig del af egnens herlighedsværdi

Indsendt af Holmegaard Mose Komiteen v. talsmand Jesper Petersen

Men argumentation er utroværdig, blandt andet fordi kommunen lukker øjnene for langt alvorligere farer for trafiksikkerheden.

Holmegaard Mose Komiteen henvender sig derfor i dag til Faxe Kommune med en grundig beskrivelse af disse alvorlige, men desværre oversete trafiksikkerheds-problemer i kommunen. Samt en appel om øjeblikkeligt at indstille den ugennemtænkte vejtræs-massakre og omdirigere ressourcer og indsats til reel beskyttelse af trafikanter – og natur.

Vi vil senere i dag lægge ca.20 fotos op på vor hjemmeside www.holmegaardmose.dk til yderligere dokumentation af kommunens useriøse trafiksikkerhedsindsats.

Fotos viser en beplantning langs Vordingborgvej nord for Agerstedvej (syd for Dalby) – den type vejbevoksning som eksperter advarer imod, idet oversigtforholdene i forbindelse med krydsende hjorte er alarmerende dårlig.

Beplantningen har formentlig allerede forårsaget mindst én dødsulykke, idet en kvindelig bilist 18. november sidste år omkom i en bilkollision her. I december blev en trafikdræbt hjort fundet ved bevoksningen – helt klassisk, livsfarligt – ikke bare for hjorte.

Læs vores pressemeddelelse herunder:

Vejtræs-massakre overser langt alvorligere farer for trafikanter

Faxe Kommune meddelte få dage inde i det nye år, at flere smukke vejtræer vil blive fældet i de kommende måneder. Knapt hundrede. I de foregående to vintre er i forvejen fældet cirka. 200, såkaldte ”risikotræer”.

Vejtræsmassakren sker af hensyn til trafiksikkerheden, siger kommunen. Men ignorerer samtidig langt alvorligere problemer for færdselssikkerheden. Mens ingen således er kommet til skade som følge af faldende vejtræer i Faxe kommune, har der til gengæld været adskillige alvorlige trafikuheld som følge af kollisioner med vildt, især hjorte, samt dårlige oversigtsforhold skabt af uhensigtsmæssige bevoksninger langs vejene.

Den 8. oktober var flere biler på Rønnede-Næstved landevejen få meter fra at kollidere med en stor kronhjortebuk, der løb over den trafikerede vej lidt vest for Vester Egede. Heldigvis var der køkørsel og bilerne kørte derfor så langsomt at de kunne nå at bremse og – på et hængende hår – undgå påkørsel.

I den sidste uge af september forårsagede to kronhjorte to forskellige trafikuheld på motorvejen hhv. nord for Rønnede og ved Vordingborg. Ved et mindre mirakel kom ingen mennesker alvorligt til skade, men de to hjortekollision involverede i alt seks biler.

Flere sydsjællandske godser har i det sidste tiår arbejdet målrettet på at få skabt en større, fritlevende kronhjortebestand med henblik på indbringende, kommerciel jagt, hvilket år for år har øget risikoen for meget alvorlige kollisioner mellem biler og Danmarks største pattedyr, der vejer op til 250 kg. og ved kollision kan anrettet meget alvorlige skader.

På landsplan dræbes årligt ca.30.000 hjorte i trafikken. 2-3 bilister dør af det. En del uforklarlige dødsulykker mistænkes for at være forårsaget af hjorte. Derfor kan hjorte reelt være ansvarlige for endnu flere dødsulykker. I de senere år er der sket stadig flere alvorlige trafikuheld med kronhjorte involveret.

I oktober 2009 sås en stor kronhjortebuk løbe over Ny Ulsevej ved Det gamle Apotek lige foran en personbil, der var få meter fra at ramme den. Havde bilen, der kørte i høj fart, ramt den store hjort ville det have forårsaget et meget alvorligt trafikuheld, med dødsfald, også for passagerne i personbilen, som et sandsynligt udfald.

Især i brunsttiden om efteråret er risikoen for sammenstød med hjorte særlig stor. Alle eksempler ovenfor drejer sig formentlig alle om særligt trafikusikre, brunstige kronhjortebukke. Bukkejagten på rådyr fra midt i maj og to måneder frem øger risikoen for kollisioner med paniske rådyr.

Det har i en snes år været populært at plante vildthegns-agtige bevoksninger meget tæt på vejene, men eksperter advarer imod det, fordi det drastisk nedsætter bilisternes udsyn og reaktionsmuligheder. Hjorte, der kommer farende ud fra en sådan beplantning udgør nemlig en alvorlig trafikrisiko – langt farligere end vejtræer, der risikerer at tabe en tør gren, eller vælte ud over vejen.

Holmegaard Mose Komiteen (HMK) appellerer nu til Faxe Kommune om at omdirigere ressourcerne ved den ofte helt meningsløse fældning af smukke vejrtræer og i stedet fælde de fejlplacerede levende hegn langs vejene, der er en langt farligere for trafiksikkerheden.

Faxe kommunen baserer de sidste to års vejtræsmassakre på en rapport om vejtræer udarbejdet efter at et uheld hvor et vejtræ ved Odense væltede ned over en bil, skadede en person, og efterfølgende påførte kommunen store erstatningsudgifter.

Bekymringen for udgifter til erstatning kombineret med gevinsten til en masse billig brænde er formentlig hovedforklaringen på at Faxe kommune letbenet har valgt at massakrere en bevaringsværdig del af lokalområdets herlighedsværdi og inkonsekvent lukket øjnene for langt alvorligere farer for trafik og bilister.

På Naturfredningsforeningens årsmøde i Haslev d.26. november kritiserede formand Palle Ystrøm kommunens omfattende vejtræsfældninger. Dagbladet citerede ham for at sige:

”Flere af træerne på Moltkes allé kunne leve 25 eller 50 år endnu, selvom de var angrebet af honningsvamp. Godsforvalterne ryster på hovedet af det her, det er slet ikke deres politik, og som Anders Dolmer nævnte, så vil de gerne overtage vedligeholdelsen af alleerne.”

18. november blev en kvinde dræbt på ved Ulse-Olstrup formentlig pga. dårlige oversigtsforhold skabt af en lav, tæt bevoksning lige nord for Agerstedvej (se fotos), hvorfra den ene af de to biler, der stødte sammen, svingede ud på den trafikerede Vordingborgvej.

For et par uger siden blev en gående mand dræbt på Vordingborgvej nogle få hundrede meter nord for Agerstedvej.

Det er kun rent held, at bl.a. området fra Rønnede og Ulse i Øst til Fensmark og Broksø i øst – der i dag huser en voksende kronhjortebestand samt en ret stor dådyrbestand, i alt flere hundrede dyr – ikke har været ramt af endnu flere alvorlige trafikulykker forårsaget af levende hegn langs vejene og hjorte.

Læs HMKs appel om indgreb overfor farlig trafik i EU-fuglebeskyttelsesområder i Faxe og Næstved kommuner, på snart fjerde år desværre ignoreret af myndigheder, incl. Faxe Kommune:

Kommentarer