Borgere nægter at følge kommunens påbud i kloaksag

Ejerne af flere af de 700 ejendomme, som Faxe Kommune har pålagt at rense deres spildevand, nægter at følge kommunens påbud.
Helt op til omkring 200 ejendomme i Faxe Kommune, vil ikke følge kommunens påbud om, at rense deres spildevand.
Blandet de mange der ikke følge kommunens påbud om at kloakere deres ejendom, er Jan Henning Olsen, der bor på en landejendom fra år 1800 i udkanten af Svennerup Skov. Han har hidtil anvendt en septiktank til at opsamle spildevandet på sin ejendom. En tankbil tømmer septiktanktanken for slam et par gange om året, mens det der ikke bundfælles ledes ud i naturen.
Han skulle ifølge kommunens påbud have haft installeret en ny kloakløsning senest i november sidste år. Men han nægter fordi kommunen ikke kan dokumentere, at han forurener. Jan Henning Olsen bor tæt på Hule Å, som ifølge Faxe Kommune lever op til de højeste økologiske standarder, så han ser ingen grund til, at han skal bruge mere end 100.000 kroner på et nyt kloakanlæg:
– Det jo helt gak, gak. Kommunen kan jo ikke bevise, at jeg eller mine naboer forurener. Jeg kommer ikke til at følge kommunens påbud, og bliver jeg politianmeldt, så tager jeg det her hele vejen i retten, siger Jan Henning Olsen til TV øst og han fortsætter:
– Mine naboer og jeg udleder til en å, der har noget af det reneste vand i hele Faxe Kommune. Det kan simpelthen ikke blive renere, så hvorfor skal vi så investere i noget, der ikke gør nogen forskel.
En anden der nægter at følge kommunens påbud er næstformanden i foreningen Fair Spildevand, Peter Kiær fra Storgaarden i Terslev. Han har ifølge Sjællandske personligt meddelt Faxe Kommune, at han ikke vil kloakerer sine tre beboelsesejendomme.
Peter Kiær var tilbage i slutningen af marts måned til møde med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
– Miljø- og fødevareministeren var overrasket over den hårdhændede behandling kommunerne giver borgerne i det åbne land. Det kom bag på ministeren, at kommunerne ser stort på reglerne. Jeg fortalte at kommunernes håndtering af spildevand i det åbne land, mest af alt virker som retsløse tilstande samt at kommunernes dokumentation og undersøgelser er yderst begrænsede, skriver Peter Kiær blandt andet på foreningens hjemmeside, efter mødet.
– Esben Lunde Larsen lyttede til, hvad der blev sagt, og var rystet over kommunernes håndtering af spildevand. Han syntes, at kommunerne burde sættes på plads og ville gerne hjælpe. Problemet er imidlertid, at kommunerne har ansvaret på spildevandsområdet i landet, men han var parat til at hjælpe med at forklare kommunerne, hvad deres ansvar er på området. Ministeren forslog derudover, at vi klager til statsforvaltningerne i hele Danmark. Jeg tog derfra med en fornemmelse af, at vi bliver lyttet til, men at det kan gå hen og blive en lang kamp før vi vinder, afslutter Peter Kiær.
Må gerne forurene
Efterfølgende har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sendt et svar til Pia Adelsteen i kloakeringssagen.
– 1. maj fik Pia Adelsteen (DF) så et svar fra Esben Lunde Larsen, som er en gamechanger. Der står nemlig, at man gerne må forurene, og det er stik imod hvad Faxe Kommune har sagt igen og igen, siger Peter Kiær til Sjællandske.
»Udledning af stoffer mv. til vandmiljøet i et omfang, som ikke kan skade eller medføre skade, forringelse eller forstyrrelse som omhandlet i definitionen, ikke er at regne som forurening i direktivets forstand. Flere mindre udledninger af forurenende stoffer til vandmiljøet, som samlet medfører, at miljømålet for et målsat vandområde ikke er opfyldt, vurderes imidlertid at være omfattet af direktivets definition af forurening«.
Forureningen kan ikke måles?
Som svar på ministerens udtalelse har teknik- og miljøcenterchef i Faxe Kommune, Thorkild Lauridsen udtalt følgende til Sjællandske:
– Det er præcis det, der er problemet, at en masse mindre forureninger fra flere forskellige vandløb tilsammen medfører fosforproblemet nede i Tystrup Sø, som Susåen går igennem. Du ikke vil kunne måle en forurening fra det enkelte hus, men de bidrager kollektivt til den samlede forurening længere nede ad vandløbet.
Læs også: Spildevand: Spørgsmål til Ivan Lilleng
Det forventes at kommunen vil politianmelde de borgere som ikke følger de udstedte påbud.
– En borger i Dronningmølle har allerede vundet sin sag ved retten i Helsingør for et par uger siden. Og borgerne kommer til at vinde flere af de retssager, som kommunerne anlægger om manglende spildevandsrensning, vurderer Peter Kiær ifølge Sjællandske.
Kommentarer