De vilde pastinakker er giftige
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/08/pastinak_1-620x316.jpg)
Faxe Kommune: Vilde pastinakker findes i mange grøftekanter i Faxe Kommune, da jorden i kommunen har masser af næring.
Den vilde pastinak er i familie med skvalderkål og bjørneklo og kan blive op til to meter høj skærmplante med gule blomster.
Men vilde pastinakker er giftige for mennesker og de indeholder – lige som kæmpe bjørneklo – et giftstof, der gør huden følsom overfor sollys. Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster.
I en kombination med sollys, kan plantens saft give vabler og sår på huden, som minder om brandsår. Man skal derfor undgå at røre ved de vilde pastinakker, hvis man møder dem i naturen.
Koncentrationen af giften er ikke så stærk som hos kæmpe bjørneklo, men der er alligevel grund til at omgås vild pastinak med forsigtighed. Ved kontakt, skal det berørte område vaskes grundigt, dækkes for sollys og ydermere bør man søge læge .
En invasiv art
Vild pastinak er en invasiv plante, som er uønsket i den danske natur. Den stammer oprindeligt fra Sydeuropa, og blev i middelalderen indført af munke som foderplante.
Pastinakken vinder især frem på græsplæner i parker, industrigrunde og på braklagte arealer, men optræder efterhånden også ofte langs vandløb, selvom der her er fugtigt.
Ændret slåning af grøftekanter har de seneste 10 år ført til en massiv opblomstring langs vejnettet. Der er eksempler på, at bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo har ført til, at pastinakken efterfølgende har overtaget området.
På Naturstyrelsens hjemmeside kan man læse om bekæmpelse af pastinakken.
Kilde: naturstyrelsen.dk
Fotos: Naturstyrelsen.
Kommentarer