Debat: Værdig ældrepleje
I aftalen om finanslov for 2017 er der afsat yderlige 2 mia kr i årene 2017-2020 til at understøtte en værdig ældrepleje, udover de midler der blev afsat i 2016.
Indsendt af Eli Jacobi Nielsen, Prins Buris Vej 19, 4653 Karise. Byrådsmedlem, DF, Faxe.
Dette understreger at selvom der sker små forbedringer på ældreområdet via den oprindelige ældremilliard, og sidste års ”værdighedsmilliard” er der stadig et stort potentiale og behov for en bedre ældrepleje i dagens Danmark.
Som ved andre lejligheder udmøntes midlerne fra staten via ansøgningspuljer, denne gang til hhv klippekortsordning og renovering/etablering af køkkener på plejehjem. Denne ”øremærkning” er generelt et betænkeligt udtryk for forsøg på detailstyring af kommunerne, og underminerer det kommunale selvstyre, idet kommunerne ofte ville kunne opnå større effekt af tildelte midler med en større grad af frihed til at forvalte disse. Man må imidlertid forholde sig til de foreliggende muligheder, herunder at ansøge om en del af de 450mio kr der er afsat til ”bedre mad tættere på borgerne” – primært etablering/genetablering af køkkener på plejehjem. En decentral madproduktion vil øge friskheden og give større mulighed for at tage individuelle hensyn til beboerne, hvilket vil medvirke til en forøget livskvalitet. Der vil naturligvis være øgede driftsudgifter forbundet hermed, disse kunne passende dækkes ind via den årlige værdighedsmilliard.
Standarden på ældreplejen i Faxe er på niveau med andre kommuners, og de ansatte på området gør en stor indsats med de forhåndenværende midler. Det betyder dog ikke at alt er fryd og gammen, der er fortsat behov for yderligere midler og indsats på visse områder. Ældrerådet har bl.a. anført i et høringssvar til udmøntning af værdighedsmilliarden at ”Rådet havde dog gerne set, at der også var mere fokus på den almindelige hjemmepleje, specielt hvad angår rengøring og tøjvask” – disse helt basale elementer af ældreplejen må også tilgodeses.
Kommentarer