Haslev

Debatoplæg om Byrådets behandling af budgettet

debat_logo

Træffer vi altid beslutninger på så tyndt et grundlag i Faxe Kommune? Næste gang er det måske noget du brænder for, der står for skud

Indsendt af Line Mørkegaard, cand.comm i business studies og formand for Dagplejens bestyrelse

Det er for sent. Beslutningen bliver truffet 10. september. Men af hensyn til fremtidige beslutninger. Ikke mindst kvaliteten af det beslutningsgrundlag, som medlemmer af Byrådet præsenteres for, må jeg til tasterne. Kvaliteten af beslutningsforslaget, hvor tolv dagplejepladser omlægges til tolv vuggestuepladser kan ikke gå upåtalt hen (Lb. Nr. BFU-Y-01). Men tillad mig at starte med en væsentlig konsekvens. Set fra børn og forældres synspunkt.

Forældre og børn i Dagplejen er glade for, at vores børn tilbydes pasning i kendte rammer af kendte voksne, når deres faste dagplejemor m/k holder ferie, deltager i uddannelse eller en sjælden gang er syg. Vi elsker Gæstehusene fordi de er en forlængelse af det trygge, hjemlige miljø med få nære relationer, som er kvaliteten i det dagtilbud vi har valgt til vores børn. Med beslutningen bliver Gæstehusenes økonomi og bæredygtighed svækket.

På hvilket grundlag træffer vores byråd beslutninger?

Jo, det gør de på baggrund af en sagsfremstilling hvor udokumenterede påstande og konklusioner står side om side og helt uden referencer. Det er selvfølgelig kun påstande og konklusioner, der underbygger forvaltningens indstilling.

Udokumenteret påstand I:

”Der er en landsdækkende tendens til, at flere familier foretrækker vuggestue fremfor dagpleje. Det skyldes blandt andet, at forældrene oplever fordele som: uddannet pædagogisk personale og flere voksne at danne relationer til, ingen skift ved sygdom og ferie. Længere åbningstider end Dagplejen. Flere legekammerater. Større helhed i børns liv ved integreret dagtilbud”.

Måske det var en forglemmelse, at det ikke blev nævnt at:

  • Dagplejere er også uddannet pædagogisk personale.
  • Gæstehuse og legestuegrupper sikrer kendte rammer og voksne ved sygdom/ferie.
  • I dagplejen er det muligt at tilpasse den lokale åbningstid til forældrenes behov og lave særaftaler ved behov.
  • Fast ugentligt dag i legestuen giver flere legekammerater, selvom vi fastholder det nære hjemlige miljø med få, nære relationer. Dagplejerne besøger også hinanden i grupper, laver særlige fælles arrangementer i små grupper ved højtider og mødes på plejehjem og legepladser.

Helheden i børns liv ved integreret dagtilbud kan Dagplejen nok ikke konkurrere med. Men hvad var forældrenes holdning til at flytte daginstitutionerne ind på skolerne for at skabe større helhed, da vi diskuterede ejendomsstrategi? Og kunne man imødegå et par af udfordringerne, ved at arbejde systematisk med brobygning og sikre lige optag af dagplejebørn og vuggestuebørn i børnehaverne?

I beslutningsoplægget nævnes kommunens ”bosætningsstrategi”. Måske det havde været relevant også at nævne, at forskningsrapporten ”Pædagogisk kvalitet i små og store daginstitutioner” (2015) der konkluderer, at små institutioner blandt andet har følgende fordele: den pædagogiske kvalitet er større, der er mere nærvær og omsorg, børn har nemmere ved at lege i overskuelige omgivelser, mindre dril og færre konflikter. Forældre foretrækker små institutioner og tilfredsheden falder som institutionen vokser. Integrerede institutioner har lavest forældretilfredshed.

Udokumenteret påstand II:

”For nuværende er der en større efterspørgsel på vuggestuepladser, end der kan efterkommes. (…) 23 står på venteliste til vuggestue. Erfaringen er, at cirka halvdelen af forældrene frafalder deres ønske om en vuggestueplads, når deres barn først er startet i dagpleje.” 15. juni blev Dagplejens bestyrelse af Dagplejens ledelse orienteret om, at der var større efterspørgsel på dagplejepladser end der kan efterkommes. Dette var særligt gældende for Haslevområdet. Ni dage senere træffer BFU beslutning om nedlæggelse af tolv dagplejepladser i Haslev med henvisning til en større efterspørgsel på vuggestuepladser, end der kan efterkommes (teknisk set besluttes det først af Byrådet 10. september, da BFU udskød beslutningen til behandling af Budget 2016-19).

Pladsanvisningen har i øvrigt i flere tilfælde haft den praksis, at insistere kraftigt på at tilbyde vuggestuepladser til forældre der meget aktivt har valgt dagplejen. Jeg har til gode at opleve, at engagementet går begge veje.

Glemmer politikere og forvaltning, de undersøgelser de selv gennemfører?

Det ser næsten sådan ud. Beslutningsforslaget nævner i hvert fald ikke noget om, at Center for Børn og Undervisning i 2014 gennemførte en undersøgelse af brugertilfredshed blandt forældre til børn i dagtilbud. Dagplejen var den institution, der havde den højeste svarprocent. 93 procent var tilfredse eller meget tilfredse med Dagplejen samlet set. 78 procent udtrykte tilfredshed med åbningstiderne.

Læser politikere og forvaltning befolkningsprognoser?

Måske. Men i sagsfremstillingen refereres der kun til, at børnetallene er faldet gennem de sidste par år. Ikke at der i 2022 forventes en stigning på 117 børn i aldersgruppen 0-2 år. Faxe Kommunes egen prognose forventer en stigning i børnetallet allerede fra 2016.

BFU har godkendt, at fordelingen mellem vuggestuepladser og dagplejepladser nu kan foretages administrativt på baggrund af forældrenes ønsker. Siden 2012 er fordelingen sket ud fra en hensigtserklæring: vuggestuepladser skal udgøre maximalt 60 procent og dagplejepladser mindst 40 procent af dagtilbudspladserne for 0-2årige. Fremadrettet ligger beslutningskompetencen alene i forvaltningen på baggrund af en vurdering af efterspørgslen. Med beslutningen om at omlægge tolv dagplejepladser er andelen af dagplejepladser nu 36,5 procent af dagtilbudspladserne for de 0-2årige. Hvorfor ikke bare lukke Dagplejen med det samme og spare børn, forældre og ansatte for salamimetoden der forringer kvaliteten af vores institution og skaber usikkerhed?

Det med pengene:

Det koster kun 16.500 kroner at etablere en vuggestueplads. Én vuggestueplads. Og så en årlig merudgift på 21.333 kroner. Det kunne have været interessant at undersøge, hvilken kvalitet Dagplejen kunne skabe for et engangsbeløb på 200.000,- og ekstra 256.000,- i varig, årlig budgettilførsel.

Beslutningen er taget. Der er ingen der protesterer. Én dagplejer har på eget initiativ søgt nye udfordringer. To er klar til pension. Der bliver altså ikke behov for at afskedige medarbejdere – borgere i kommunen – der gerne ville blive i deres job. Forældrene reagerer ikke. Vi oplever, at vi fejlciteres i høringssvar og at det er besværligt at gennemskue budgetmateriale og materiale i forbindelse med andre høringer.

Jeg tror og håber, at vores byråd fremadrettet vil stille større krav til kvaliteten af de beslutningsforslag de præsenteres for. Næste gang træffer de måske beslutning om noget der er vigtigt for dig.

Kommentarer