En samfundsøkonomisk vurdering er en forudsætning
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2012/02/knud_erik_hansen-feb2012.jpg)
Læserbrev: Hans Erik Hansen har i Dagbladet undret sig over, hvorfor Faxe Kommune ikke ophæver den tilslutningspligt som pålægger visser områder i Terslev at aftage fjernvarme fra E.ON.
Indsendt af Knud Erik Hansen, borgmester i Faxe Kommune.
Mit svar er, at Faxe Kommune ikke kan ophæve tilslutningspligten uden først at kende konsekvenserne. Vil det føre til økonomiske krav? Hvordan vil de resterende kunder blive påvirket? Hvad sker der for dem, der ikke har råd til at investere i individuelle løsninger? Og hvad er den bedste strategi – at styrke kundegrundlaget for at sænke prisen, eller at åbne for at flest mulige bliver frakoblet, så forsyningen bryder sammen?
På det seneste møde i det tværpolitiske fjernvarmeudvalg besluttede vi, at råde byrådet til at få lavet en såkaldt samfundsøkonomisk analyse af, hvad der er mest fordelagtigt i Terslev og Ørslev; Den nuværende fjernvarmeforsyning eller individuel opvarmning. Ifølge varmeforsyningsloven er en sådan analyse en forudsætning for, at man kan lave en ny varmeforsyningsplan, der kan ændre et områdes forsyning. Vi har derfor ikke noget valg.
Vi har desuden taget kontakt til Ringsted Kommune, som er ved at undersøge, hvilke tekniske muligheder der er, for at optimere værket, bruge nye energikilder eller andet, der kan reducere omkostningerne markant. Når resultatet af både Ringsted Kommunes arbejde og vores samfundsøkonomiske vurdering ligger klar, kan vi på et mere oplyst grundlag tage stilling til de videre skridt. Herunder også en eventuel ophævelse af tilslutningspligten.
Jeg vil til slut gøre opmærksom på, at det i udgangspunktet er en sag mellem private forbrugere og et privat fjernvarmeværk. Faxe Kommune har derfor som myndighed kun begrænsede påvirkningsmuligheder. Ikke desto mindre arbejder vi i det tværpolitiske fjernvarmeudvalg hårdt for at finde en løsning, der kan hjælpe de berørte borgere. Som et led heri har vi blandt andet undersøgt om det ville være billigere, hvis Faxe Forsyning kunne overtage værket, men det var ikke tilfældet. Vi har også forsøgt at få en statslig skrotningsordning, hvilket blev afvist – trods gentagne møder og brevveksling med Folketingets Energiudvalg og energiminister Martin Lidegaard. Der er derfor ingen lette løsninger, men vi fortsætter vores arbejde.
Kommentarer