Debat og politik

EP-debat: EU-valget handler også om ordentlige arbejdsforhold

Thue Grum-Schwensen, Kandidat til Europaparlamentet for SF

Af: Thue Grum-Schwensen, Kandidat til Europaparlamentet for SF

Langt om længe er det i EU er lykkedes at få det såkaldte platformsdirektiv vedtaget. Direktivet kunne sagtens være bedre og strammere, men det lægger trods alt bevisbyrden på de store platformsvirksomheder, når de udstyrer arbejdere med et CVR-nummer og kalder dem selvstændige for at undgå udgifter og overenskomster.

Fremover skal platformsvirksomheder som Uber, Wolt og Amazon kunne bevise, at der er tale om reelt selvstændige og ikke om lønmodtagere, der bare bliver kaldt selvstændige. Med det formål fra platformsvirksomhedernes side at undgå at leve op til de rettigheder, som lønmodtagerne trods alt har.

Definitionerne kunne være klarere og bedre og mindre overladt til nationalstaternes egen udlægning, men direktivet er trods alt et reelt fremskridt.

Når der den 9. juni er valg til Europaparlamentet handler det også om arbejdsforhold for almindelige mennesker. Ud over et direktiv som platformsdirektivet handler det også om, at vi skal have udbudsregler, hvor der også kan stilles krav om overenskomster, arbejdsforhold, arbejdsmiljø, grønne tiltag og kvalitet, så det hele ikke bare handler om pris og det billigste tilbud. Det handler også om at sikre vandrende arbejdstagere, så de er sikret samme vilkår som andre, der arbejder i det samme land. For der er intet socialt ved social dumping.

Derfor handler valget helt jordnært også om forhold på arbejdsmarkedet og at sikre lønmodtagernes rettigheder, så den fri bevægelighed ikke kun kommer til at handle om konkurrence og økonomi.

Ordentlige forhold til alle på arbejdsmarkedet i hele Europa. Som EU-parlamentariker skal der samarbejdes tæt med fagbevægelsen i Danmark og i hele Europa. I den grønne omstilling skal der også sikres grønne arbejdspladser!

Kommentarer