Fiberforbindelse giver løft til lokalområder

Faxe Kommune: Borgerne i Faxe Kommune har siden foråret haft en stærk trådløs internetforbindelse ved særlige hotspots. Næste skridt er at koble endnu flere boliger direkte til det lynhurtige fibernet.

En hurtig og stabil forbindelse til internettet er afgørende for at fastholde og tiltrække arbejdspladser og borgere. Det har man for længst erkendt i Faxe Kommune. Derfor ønsker kommunen at udbrede digitaliseringen via fiberbredbånd. En aftale med fibernetselskabet Fibia og Seas-NVE har allerede givet hurtig trådløst internet ved særlige hotspots i lygtepæle målrettet turister og borgere.  Nu er tiden inde til næste skridt: At søge etablering af fiber i hele bysamfund og øvrige boliger, som de nuværende kabler passerer.

– Internet er nødvendig infrastruktur for alle. Men udbredelsen mangler opbakning fra staten. Så fra kommunens side har vi selv påtaget os ansvaret inden for de begrænsede økonomiske rammer, vi har til rådighed i et stramt budget. Vi har sat processen i gang, men det er kun et lille skridt, siger borgmester Knud Erik Hansen.

Trådløs adgang i landsbyer

Indtil videre har 60 byrådsmedlemmer og ansatte i Faxe Kommune fået fiberbredbånd i deres boliger som erstatning for de hidtidige langsomme forbindelser. Aftalen sikrer, at alle øvrige boliger, som fiberkablerne passerer, kan kobles på Fibias net. Dermed kan mange borgere se frem til muligheden for at få hurtigt internet og tv-produkter fra Waoo, som Fibia er medejer af. Alle borgere og virksomheder, som ligger umiddelbart tæt på fiberkabler og hotspots kan blive tilsluttet.

Derudover har kommunen fået trådløse forbindelser omkring forsamlings-husene i 10 byer. Rækkevidden er cirka 200 meter, og turister og borgere kan gratis koble sig på internettet en time ad gangen med deres NemID, Skype og Facebook. Målet er dog, at borgerne i byerne samler sig om også at få installeret et fiberkabel ind til de enkelte boliger, hvilket koster 1.995 kroner pr. husstand.

For nylig har der været afholdt borgermøder i Teestrup og Skuderløse. Her var der stor interesse fra borgerne for at høre om fiberteknologien, produkterne fra Waoo og Fibia og ikke mindst hvordan tilslutningen foregår.

I Teestrup har opbakningen været så stor, at boligerne i byen får mulighed for at blive koblet til fibernettet i den kommende tid. Også i Strandhuse ved Mosebølle bliver det snart muligt at komme på fibernettet, mens man stadig arbejder på at samle nok interesserede i Skuderløse.

Et løft til hele området

– Ved at koble sig på fibernettet får man selv alle fordelene ved en hurtig internetforbindelse, samtidig med at man bidrager til at give hele sit lokalområde et løft, siger borgmester Knud Erik Hansen.

Netop den lokale opbakning er vigtig, og hos leverandøren, Fibia, glæder man sig også over udviklingen i Faxe Kommune.

– Vi er rigtig glade for at være en del af det visionære projekt, som Faxe Kommune har sat i gang, siger salgs- og servicedirektør i Fibia, Christian Wimmelmann, og fortsætter:

– Fibia arbejder netop for at binde Danmark sammen med fibernet. I Faxe Kommune får borgerne både gratis trådløs dækning på centrale punkter og mulighed for at få sin egen bolig opdateret teknologisk. Så jeg håber, at vi kan bidrage til at gøre fibernettet meget mere udbredt i både de store byer og i landområderne i Faxe Kommune de kommende år.

Fakta

  • Faxe Kommunen gennemførte i sommeren 2015 et udbud om udrulning af fiberbaseret internet.
  • Fibia vandt udbuddet og har siden gravet fiberkabler ned i store dele af kommunen.
  • Der er i samarbejde med Fibia og Seas-NVE opsat såkaldte hotspots i 10 byer, hvor turister og borgere kan gå trådløst på internettet en time dagligt med NemID, Skype og Facebook.
  • De 10 byer er: Atterup, Dalby, Førslev, Kongsted, Karise, Lille Torøje, Skuderløse, Store Torøje, Teestrup og Ulse.
  • Tre øvrige er på vej: Roholte, Store Spjellerup og Vester Egede.
  • Desuden arbejdes der på at tilbyde hotspots i flere, mindre byer.
  • Alle boliger, som ligger umiddelbart ud for de nedgravede fiberkabler, kan blive tilsluttet. For private koster det 1.995 kroner. Tilslutning til bredbånd er fradragsberettiget. Læs mere under håndværkerfradrag på skat.dk.
  • På fibia.dk kan du se, om din bolig kan blive tilsluttet fibernettet. Du skal selv kontakte Fibia for at blive tilsluttet. Det kan og må kommunen ikke hjælpe med.
  • Virksomheder kan kontakte Aage Wolff-Sneedorff fra Fibia på aws@fibia.dk.
  • Se også kommunens hjemmeside.

Kommentarer