Haslev får besøg fra Betlehem
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2014/03/Grethe-Juul-Jensen-med-pala.jpg)
Haslev: Fra næste torsdag og 6 dage frem får Haslev besøg af repræsentanter fra en kristen venskabsmenighed i Betlehemområdet
Trafik mellem Danmark og Betlehem handler oftest om, at danske turister besøger ”julebyen”, når de er i Israel og Palæstina. Men fra torsdag den 27. marts til onsdag den 2. april går trafikken den anden vej.
Haslev får nemlig besøg fra en lille by i Betlehem-området, der hedder Beit Sahour. Haslev Kirke har indledt en venskabsrelation til en ortodoks kirke i Beit Sahour (Forefathers Church), og derfor skal en delegation på 5 palæstinensiske kristne nu besøge Haslev.
Mie Schouborg Brinth er en del af den gruppe, der planlægger palæstinensernes besøg, og hun håber, at de får en oplevelsesrig uge:
– I løbet af opholdet skal de besøge skoler, institutioner, spejdere og lokale seværdigheder. I kirkens regi skal de blandt andet medvirke i konfirmandundervisningen, opleve Babysalmesang, fortælle ved kirkefrokosten søndag den 30. marts og sogneaftnen onsdag den 2. april. Så der bliver fuld fart på, fortæller Mie Schouborg og fortsætter:
– Meningen med mange aktiviteter under besøget er, at palæstinenserne skal få et bredt indtryk af, hvad samfund og kirke er i Danmark. Og nok så væsentligt er det, at borgere i Haslev og omegn får et indtryk af, hvad det vil sige at bo og leve som kristen minoritet i Palæstina.
Palæstinenserne i de besatte områder lever under svære forhold. Det kan tidligere efterskoleforstander på Haslev Idrætsefterskole, Karen Bryld Hansen bekræfte.
– Jeg havde den mulighed at være med på sognerejsen fra Haslev til Israel Palæstina i efteråret 2012. Oplevelsen af, hvordan palæstinenserne i deres hverdag må leve under systematisk uretfærdighed, rørte mig. De bor bag en stor israelsk sikkerhedsmur. De ser magtesløse til, mens israelske bosættelser på palæstinensisk jord fortsat udvides til trods for verdenssamfundets protester, og de skal dagligt bruge lang tid på at vente ved check-points og andre såkaldte sikkerhedsforanstaltninger, fortæller Karen Bryld.
Der har boet kristne i Betlehemsområdet i 2000 år og fælles for alle de kristne menigheder dér er, at de føler sig både presset og overset. – Presset af politiske og lokale forhold. At de kristne på Vestbredden har det hårdt illustreres af, at de for 100 år siden udgjorde flertallet af indbyggerne i Betlehem. I dag er de en meget lille gruppe. Og så føler de sig overset eller næsten glemt af den store kristne verden uden for Israel.
Menighedsrådsformand Gunnar Kjærgaard Larsen ser frem til at møde vennerne fra Beit Sahour og høre deres personlige beretninger:
– Selvom vi hører nyheder fra Mellemøsten, kan det være svært at vurdere, hvordan det kristne mindretal har det i hverdagen. Vi tror, at alle kristne i verden har et ønske om, at der i al fremtid vil være en levende kristen menighed i netop Betlehem. Så jeg glæder mig til at høre mere om deres forhold, ligesom jeg gerne vil lære mere om den ortodokse kirke, siger menighedsrådsformanden.
Ved besøget skal der udveksles erfaringer vedrørende det at være synlig kirke, arbejde med børn, unge og ældre, socialt arbejde, undervisning og forskellige former for gudstjeneste med videre. Og ideen er at skabe en bredere kontakt mellem de to lokalområder.
Der er to særligt oplagte arrangementer, man kan møde op til, hvis man vil møde gæsterne fra Palæstina:
Søndag den 30. marts klokken 10.30 medvirker de ved gudstjenesten i Haslev Kirke, og gudstjenesten vil være præget af det internationale besøg. Efter gudstjenesten er der kirkefrokost, hvor gæsterne fortæller om, hvad kirken laver på deres sted i Betlehem/Beit Sahour.
Onsdag den 2. april klokken 19.30 er der sogneaften i Kirkehuset, hvor palæstinenserne fortæller om, hvordan det er at være kristen minoritet, der lever bag en stor sikkerhedsmur – vel at mærk på den ”uheldige side”.
Kommentarer