Kultur og events

Knuthenborg Safaripark og Geomuseum Faxe indgår dinosaursamarbejde

Foto: Knuthenborg Park & Safari

Knuthenborg Safaripark har netop åbnet en udstilling med verdens mest velbevarede Allosaurus, og i næste uge ankommer endnu en verdensnyhed – en hidtil ukendt dinosaur. Disse kan opleves på Knuthenborg Naturhistorisk samling, der også indeholder Europas største samling af fossiler fra permtiden.

Over de kommende måneder og år vil flere dinosaurer komme til. Inden for få år vil Lolland således have en af Europas mest komplette samlinger af ægte dinosaurer og fossiler fra permtiden.

For at sikre den absolut bedste forskning har to institutioner derfor indgået et forskningssamarbejde.

Sammen dækkes nu et meget bredt felt inden for evolutionshistorien, nemlig fra permtiden over dinosaurtiden og endelig en periode af den danske evolutionshistorie efter dinosaurtiden.

’Det er et enormt vigtigt samarbejde, hvis man tager evolutionsbrillerne på. Vi kommer til at forske i og formidle evolution helt tilbage fra jordens oldtid og frem til i dag. Det er et voldsomt langt spænd på mere end 300 millioner år,’ siger palæontolog Jesper Milàn, der en af Danmarks førende dinosaureksperter og som blandt andet har skrevet Ph.D. om dinosaurfodspor.

Geomuseum Faxe har stor erfaring og ekspertise i dinosaurforskning i både Danmark og udlandet. Samtidig er museet – gennem Faxe Kalkbrud – specialiseret i ’Danmarks tidligste historie’. Jesper Milàn får med aftalen adgang til at forske på Knuthenborg Safariparks fossiler og ansvar for at vurdere, hvilke øvrige forskere som skal have adgang til at forske på Knuthenborgs skeletter.

Stærkt samarbejde

Safariparken på Lolland og det Sjællandske museum har opstillet et fælles mål: Sammen skal de blive et stærkt center for palæontologisk forskning og formidling, med et særligt fokus på masseudryddelser og evolution.

’Der er store fordele i at udveksle viden på denne måde. Dels sikrer vi, at fossilerne bidrager til så meget videnskabelig værdi som overhovedet muligt, dels vil udstillingen gøre publikum både nysgerrige og klogere på de masseudryddelser og den evolution, der har fundet sted i millioner af år før vores tid,’ siger Christoffer Knuth, ejer og direktør i Knuthenborg Safaripark.

Knuthenborg Safaripark har desuden et særdeles tæt samarbejde med Associate Professor Mark Loewen, Department of Geology and Geophysics, University of Utah & Resident Research Associate, Natural History Museum of Utah.

Kommentarer