Kommunen støtter opførelsen af selvforsynende landsby
Karise: Torsdag aften vedtog byrådet i Faxe Kommune at give grønt lys til Karise Permatopia og støtte det ambitiøse projekt med 8,3 mio. kroner.
Karise Permatopia bliver det første erhvervsinitierede økosamfund i både Danmark og resten af verden. Den nye landsby, som er indflytningsklar til næste år, vil rumme 90 boliger. To tredjedele af dem er allerede afsat.
Der er mange måder at indrette et samfund på. I Karise vil der fra næste år findes et bud som ingen andre. Her bliver et naturskønt område på 29 hektar nemlig omdannet til en landsby med 90 økologiske rækkehuse i fem forskellige størrelser.
Den nye landsby har fået navnet Karise Permatopia. Det bliver et selvforsynende økosamfund. Med et gensidigt berigende samspil mellem boliger og landbrug. Beboerinvolvering i driften. Og et forsyningsanlæg baseret på vedvarende energi og resursekredsløb.
Cirka 130 voksne og 60 børn kommer til at bo i Karise Permatopia. Indflytningen starter i december 2016. Der er 44 almene lejeboliger, mens de øvrige er ejer- og andelsboliger.
Faxe Kommune støtter med 8,3 mio. kroner
Nu har projektet nået en altafgørende milepæl med vedtagelsen af Skema A under gårdsdagens byrådsmøde. Byrådet i Faxe Kommune har nu givet grønt lys til opførelsen af de 44 almene lejeboliger – herunder også at støtte opførelsen økonomisk. Helt præcist støtter kommunen projektet med 8,3 mio. kroner svarende til grundkapitallånet, som vil sikre opførelsen. Desuden har kommunen forpligtet sig til at stille garanti for realkreditlånet.
Læs også: Faxe Byråd vedtog at bruge 8 millioner på Karise Permatopia
Borgmester Knud Erik Hansen glæder sig over beslutningen, som bakkes op af et stort flertal i byrådet. Han udtaler:
– Karise Permatopia passer utrolig godt ind i Faxe Kommunes grønne profil, så jeg er meget glad for, at der er så stor opbakning i byrådet til at stille denne nødvendige garanti. Tankegangen bag Permatopia er interessant, og mange af tiltagene i byggeriet rummer nye metoder til blandt andet energioptimering. Så det bliver spændende at følge, og projektet ligger i klar forlængelse af kommunens strategier om at tænke i bæredygtighed og reducering af CO2-udledning.
Nye standarder for almene boliger
De almene boligers bygherre er Sydkystens Boligselskab, der er en del af KAB-fællesskabet. Jens Elmelund, KABs administrerende direktør, udtaler:
– I Permatopia bliver boformen en livsstil. En livsstil med kant og med holdning. Her er bæredygtighed ikke en slidt floskel, men en betingelse i hverdagen, der går hånd i hånd med selvforsyning og fællesskab. Jeg er oprigtigt stolt over, at Sydkystens Boligselskab har modet til at være bygherre for så fremsynet et boligprojekt. I KAB-fællesskabet prioriterer vi at udvikle nye og fremtidssikrede boligtyper, men med Permatopia sætter vi grundlæggende helt nye standarder for, hvad almene boliger kan være.
Stor interesse – 2 ud af 3 boliger er allerede afsat
Interessen for at bo i Permatopia er stor. Der er 90 boliger til rådighed, men hele 283 husstande har udvist interesse og skrevet sig op til en bolig. De 61 af boligerne er allerede afsat, og de resterende leje-, andels- og ejerboliger vil blive tildelt over fire etaper over de kommende fire måneder. 40 procent af boligerne er øremærket til børnefamilier, 30 procent til midaldrende, 20 procent til unge uden børn og 10 procent til ældre.
Permatopia er det første erhvervsinitierede økosamfund i både Danmark og resten af verden. Mikkel Klinge fik ideen til Karise Permatopia sidst i 2012 og har stået i spidsen for projektet lige siden – først som udviklingschef i Andelskassen JAK, som hjalp projektet i gang i 2013.
Siden 2014 har han været projektleder og bestyrelsesformand for etableringsforeningen, som i samarbejde med Sydkystens Boligselskab og en række rådgivere har det overordnede ansvar for udviklingen og realiseringen af hele Karise Permatopia.
– Målet med Karise Permatopia er at skabe en måde at bo og leve på, som er miljømæssigt bæredygtig og giver en bedre livskvalitet for beboerne. De mange opskrevne husstande, Sydkystens Boligselskabs commitment og nu Faxe Byråds ja fortæller mig, at der er fremtid i dét, vi er ved at skabe, og måden, vi gør det på, udtaler Mikkel Klinge.
Et formfuldendt bud på et selvforsynende samfund
Livet i Permatopia bliver ikke som i andre danske byer. Gården, der allerede ligger i området, bliver indrettet med masser af fællesfaciliteter, gårdbutik og café. Landbruget er naturligvis både økologisk og fossilfrit.
Hver uge vil beboerne hver især bidrage med et par timers arbejde, og der er dermed et fælles ansvar for driften af gården, landbruget, forsyningsanlægget og byens dele-elbil-ordning. Det skaber store økonomiske besparelser i forhold til fødevarer, forsyning og transport, ligesom det reducerer afhængigheden af lønindkomst.
Interesserede kan læse mere om Karise Permatopia på www.permatopia.dk.
Kommentarer