Karise

Læserbrev: Dumsmarte besparelser

Har byrådet skabt præcedens i forvaltningen for, at det er ok at spare på udgifter til børn – ud over rimelighedens grænser?

Skrevet af Anette og Steen Anker Jensen, Jørslevvej 4, 4653 Karise

Skal man give bonus til kreative medarbejdere, for at udtænke lavkvalitetstilbud til børn, der trænger til højkvalitet for at få en god start i livet? Eksperter tager kraftig afstand fra metoden i den landsdækkende presse.

”For at vinde de 20.000 kroner, som er på højkant, skal sagsbehandlerne komme med ideer til hvordan et barn, som de allerede har vurderet skal anbringes udenfor hjemmet, kan undgå at blive anbragt. Ideen må maksimalt koste 75 procent af det, som anbringelsen ville koste, det skriver TV2ØST”

Eller kunne man vende blikket den anden vej og give bonus til de bredeste skuldre i egne rækker og derved finde besparelser?

Et enkelt eksempel:

Faxe Kommunes ca. 3000 ansatte har landets højeste sygefravær på 15,9 dage årligt pr. ansat.

Der er ingen grund til at tro, at ansatte i Faxe Kommune lider mere af forkølelse, influenza, cancer eller lign. end ansatte i andre kommuner. Derimod tyder det høje sygefravær på, at problemerne ligger i det psykiske arbejdsmiljø, hvor en markant påvirkningsfaktor i flg. Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø er ledelsen. Ved at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, vil sygefraværet falde.

Hvis sygefraværet sænkes til landsgennemsnit på 13 dage årligt pr. medarbejder som fx i Sorø Kommune, vil Faxe Kommune spare godt 11 millioner årligt. Hvis sygefraværet sænkes til 10 dage årligt, som fx i Morsø Kommune, vil besparelsen være knap 23 millioner årligt (med en anslået gennemsnitlig månedsløn på 23 000 kr.) Derudover kommer besparelsen fra mindre vikardækning.

Så hvorfor ikke give dusør til ansatte, som har lavt eller intet sygefravær? – eller til ansatte, som på anden vis er aktive i forbedringen af det psykiske arbejdsmiljø?

Det giver en direkte besparelse i de kommunale udgifter og motiverer stærke ansatte til at gå foran og forbedre det psykiske arbejdsmiljø – en rigtig win-win. – og dermed en oplagt mulighed for at forbedre det i forhold til resten af landet ringe prioriterede skoleområde.

-Eller skal Faxe kommune fortsat udøve dumsmart udkantskommuneetik, hvor det er børnene, der bliver sparet på hele vejen rundt?

-Eller kan Faxe Kommune gå helt andre veje og løfte overliggeren?

Kommentarer