Landmændene kæmper for at få høsten i hus
De voldsomme regnskyl kommer til at koste landmændene mange penge, der er hamrende vådt på markerne og mange arealer er oversvømmede.
De våde marker betyder store tab for landmændene og de kæmper mod tiden for at få den del af høsten der ikke er oversvømmet i hus. De er nødt til at prioritere anderledes end normalt, de må gå efter at forsøge at redde det, der står på de højest liggende arealer først. Mange steder er der stor risiko for at de kører fast med de store maskiner og må bruge timer på at komme fri igen. Det er ikke alene tidskrævende, men også ødelæggende for jorden, de steder de hænger fast.
Det korn det lykkes at høste, kan de ikke bare lægge i bunker i laden, som i tørre somre, for så brænder det sammen, det skal tørres med det samme. Og det bliver dyrt, når kornet er så vådt.
Mange lokale landmænd har store uhøstede arealer, der er oversvømmede. På Gisselfeld Gods står 20 hektar hvede under vand, og det anslåede tab er opgjort til 200.000 kroner.
”Problemet er de voldsomme regnskyl kombineret med, at der er stadig flere befæstede arealer i byer og på motorveje, som skal ledes til vores vandløb. Og når grødeskæringen samtidig er langt mindre effektiv end tidligere, så går det helt galt for landbruget”, siger godsforvalter Jens Risom til SJÆLLANDSKE
Også hos landmand Niels Holger Madsen i Førslev står der vand på markerne og vandet står ca. en meter over drænrørene. ”Grødeskæringen og uddybningen med håndkraft er slet ikke tilstrækkeligt”, siger han til SJÆLLANDSKE.
”Ikke nok med det. Der er også stor risiko for at meget af kornet allerede er svampeskadet og det kan betyde at det bliver usundt som foder til både dyr og mennesker”, udtaler Lars Olsen, planteavlskonsulent fra Syd-Østsjællands Landboforenings Landbocenter i Rønnede, til Faxe.nu.
Kommentarer