Haslev

Lystfiskerne forstyrrer rørhøgene i Søtorup Sø

Haslev: Danmark har overfor EU forpligtet sig til særligt at beskytte tre fuglearter i Søtorup Sø, hvoraf rørhøg er den ene

En af Danmarks dybeste søer er rammen om en konflikt mellem kommercielt lystfiskeri og EU’s fuglebeskyttelsesregler.

Det drejer sig om den 23 meter dybe Søtorup Sø ved Haslev. Søens ejer, Gisselfeld gods, tjener penge på at udlejet fiskeretten til lystfiskere, der netop i disse dage fisker på livet løs efter store gedder. Gedderne er ekstra sultne og huggelystne efter at have fastet i forbindelse med gydetiden ovenpå den lange kolde vinter, hvor søen var isdækket fra 16. januar og knapt tre måneder frem.

Siden tøbruddet i begyndelsen af april er der blevet fisket intensivt fra morgen til aften i den ca.60 hektar store sø omtrent hver anden dag.

Lystfiskeriet foregår i joller drevet frem ved hjælp af små, støjsvage motorer. Trods ringe motorstøj generer lystfiskeriet alligevel søens EU-beskyttede fugleliv, lige nu især søens rørhøge, hvis redebyggeri og rugetid falder sammen med årets mest intensive lystfiskeri.

Da Søtorupsøen er meget dyb er rørskoven, hvor søens rørhøge samt en række andre fuglearter yngler, meget smal de fleste steder, ensbetydende med at lystfiskeriet – der ofte foregår ved at sejle meget langsomt tæt forbi rørskovskanten – er særdeles forstyrrende for søens ynglefugle, der igen og igen jages af deres reder i rørskoven.

Torsdag aften klokken20.30 blev der fisket fra en båd tæt ved rørskoven i Søtorupsøens nordvest-hjørne, hvor 1-2 par rørhøge i de sidste 14 dage har været i færd med at bygge rede. Og ved det gamle badested midt på søens nordbred slog en lille gruppe campister torsdag telt op cirka 200 meter fra en anden rørhøgerede.

– Vi har registreret 2-3 par redebyggende rørhøge i Søtorupsøen i april, der imidlertid risikerer at måtte opgive deres ynglebestræbelser som følge af vedvarende forstyrrelser fra først og fremmest lystfiskere, fortæller talsmand for Holmegaard Mose Komiteen, Jesper Petersen.

Medlemmer af den lokale naturkomité har i en lang årrække næsten dagligt foretaget biologiske registreringer i og omkring Søtorup Sø. I flere tilfælde er rørhøge konstateret bortjaget af lystfiskeri og andre forstyrrelser.

– Danmark har overfor EU forpligtet sig til særligt at beskytte tre fuglearter i Søtorup Sø, hvoraf rørhøg er den ene. Det er selvsagt uacceptabelt at have regler, som ikke følges. Vi ser desværre alt for mange gange, at de myndigheder, der forventes at vide hvad der foregår i de – på papiret – særligt beskyttede EU-fuglebeskyttelsesområder, véd alt for lidt. Enten fordi man er ligeglad, eller fordi der ikke er ressourcer til overvågning, hvorefter ejerne stort set kan gøre hvad det passer dem, fortæller Jesper Petersen. Og han fortsætter:

– For nogle måneder siden søgte Gisselfeld eksempelvis om lov til at fælde søens bredvegetation lige ved to af de allervigtigste rørhøge-ynglesteder. Faxe Kommune gav straks Gisselfeld dispensation fra loven for denne klart EU-stridige naturforringelse, for ingen her anede noget som helst om præcist hvor rørhøgene yngler i Søtorup Sø, selvom man burde være de første til at vide dette.

Holmegaard Mose Komiteen har nu skrevet til Faxe Kommune og Gisselfeld gods om de aktuelle fiske-forstyrrelser, ligesom man vil forsøge at få lystfiskerne i tale og eventuelt frivilligt få dem til at undlade at sejle ud for rørhøgenes yngleplader i søens nordvestdel og ved nordbredden.

Holmegaard Mose Komiteen håber på en hurtig reaktion på sin appel, så dette års ynglende rørhøge undgår at blive forstyrret mere netop nu i redebygnings- og æglægningstiden, hvor fuglene er særligt sårbare.

Under høringsfasen for de flere år forsinkede vand- og miljøplaner har grønne organisationer påpeget behovet for indgreb overfor flere slags forstyrrelser i Søtorupsøen, blandt andet lystfiskeri.

Desuden har naturorganisationer i årevis foreslået opsætning af fugletårne og informationstavler ved Søtorupsøen og de tre andre bevaringsværdige søer i EU-fuglebeskyttelsesområde nr.101, så besøgende på bedste måde både kan opleve og tage hensyn til det internationalt betydningsfulde og EU-beskyttede fugleliv.

Søtorupsøen og landskabet rundt om er i øvrigt smukt og levende beskrevet i H.C. Andersens verdensberømte eventyr, Den grimme Ælling, fra 1842.

Læs mere på hjemmesiden www.holmegaardmose.dk i kapitlet ”Nabonaturområder” via linket her.

Kommentarer