Karise

Mad og Miljø på skoleskemaet i Karise

Mad-og-Miljoe-skolematerial

Karise: Sammenhængen mellem det vi spiser og hvordan vi passer på vores klode har været i højsædet i denne uge på skolen i Karise.

Onsdag den 7. oktober fik en af Østskolens 8. klasser besøg af Michelle fra Dansk Vegetarforening. Hun satte emnet ’Mad og Miljø’ på skoleskemaet. Det gav anledning til spændende spørgsmål og diskussioner – og ikke mindst frygten for at skulle undvære kød og især bacon.

Der er stor forskel på, hvordan den mad vi spiser påvirker miljøet. Men det blev ikke bare en lang smøre om CO2, vandforbrug og klimaforandringer. Eleverne blev engageret i både personlige og politiske dilemmaer. For hvordan får man egentlig danskerne til at spise mere bæredygtigt? Og hvor langt er man selv villig til at gå for at passe på miljøet?

Det var en gruppe kreative og engagerede elever, der gik entusiastisk til opgaven. De var meget nysgerrige efter at få at vide, hvad en vegetar lever af. Samtidig var de rystede over, hvad forbruget af fødevarer har af konsekvenser.

Der var bred enighed i klassen om, at man burde skære ned på kødet og især oksekødet.

2.500 elever i hele landet lærer om mad og miljø

Besøget var et led i Dansk Vegetarforenings projekt ”Mad og Miljø” hvor omkring 2.500 6. til 9. klasses elever i hele Danmark, får besøg i løbet af efteråret.

Temaet fokuserer på en bæredygtig kost og vil både give eleverne ny information og mulighed for at bruge deres nye viden aktivt i en række øvelser og dilemmaer.

Projektet er støttet af Kulturstyrelsen.

Kød koster på klimakontoen

– Formålet med projektet er at give eleverne en kritisk indsigt i vores fødevareforbrug, Og hvilke konsekvenser den har for vores miljø. Vores forbrug af animalske produkter (kød, æg, ost og mælkeprodukter) spiller nemlig en stor rolle, når vi snakker om sådan noget som et bæredygtigt miljø og klimaforandringer, fortæller formanden for Dansk Vegetarforening Jacob Kaae Andersen.

For eksempel udleder landbruget enorme mængder drivhusgasser – mindst 18 procent af de drivhusgasser, der bliver udledt på verdensplan, stammer fra produktionen af animalske produkter. Og danskerne er blandt dem der spiser mest kød på verdensplan.

Ifølge Dansk Vegetarforening kræver ét kg oksekød i gennemsnit 15.000 liter vand og 10,4 kg dyrefoder.

Kommentarer