MgO-plader er uegnede i det danske klima
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/09/vibeengskolen-620x316.jpg)
Haslev: Det er tvivlsomt om der er en forsikring der dækker udskiftning af de fugtsugende vindspærreplader i Vibeengskolen.
Byggeskadefonden slår i en ny rapport fast at de kinesisk producerede MgO-plader er uegnede til anvendelse som vindspærre i det danske klima og at de i de fleste tilfælde bør udskiftes. Pladerne indeholder salte, så de suger fugt, der får skruer og beslag til at ruste. De kan desuden medføre skimmelvækst.
De magnesiumholdige vindspærreplader er blevet anvendt i mere end 11.000 danske boliger siden 2010. Byggeskadefonden dækker når der er tale om offentligt støttet boligbyggeri. Her skønner Byggeskadefonden at skaderne løber op i 800 millioner kroner.
Men de dækker ikke skaderne hvis MgO-pladerne er anvendt i privat boligbyggeri, rådhuse, sygehuse og skoler, som for eksempel Vibeengskolen i Haslev:
– I andet byggeri er det mere tvivlsomt, om der vil være forsikringspenge at hente. MgO-pladerne er produceret i Kina, og hvis de leveret direkte fra fabrikken til en byggeplads i Danmark, så er der ikke noget at gøre. Derimod har eksempelvis en dansk tømmerhandel en produktansvarsforsikring, men spørgsmålet er så, om den er stor nok, siger Tommy Bunch-Nielsen til Sjællandske.
Forhandlerens produktansvarsforsikring bør dække
En af de ramte er den 27-årige tømrer Kristian Rohde Jensen der har brugt MgO-plader i sit drømmehus i landsbyen Værløse ved Faxe.
Kristian sendte fotos af de fugtramte bygningsdele til den trælasthandel der havde solgt ham vindspærrepladerne. Og heldigvis har tømrerhandlens forsikringsselskab sagt, at de vil dække skaderne.
Læs også: Risikerer at skulle rive drømmehuset ned
Ekstraregning på 15 millioner kroner
Med Vibeengskolens facadeareal på 5.000 m2 kan Faxe Kommune risikere at stå overfor ekstraregning på op imod 15 millioner kroner, hvis det viser sig at alle MgO-plader skal udskiftes.
Læs også: Skandaleramte MgO-plader brugt på Vibeengskolen
Indgår i verserende voldgiftssag
– Da vi i forbindelse med første års-gennemgangen af byggeriet læste om problemerne med MgO-pladerne i Ingeniøren, blev det klart for os, at vi muligvis stod over for et større problem. Vi skyndte os derfor at inddrage MgO-pladerne i den verserende voldgiftssag, fortæller seniorkonsulent John Birkegaard fra Faxe Kommune til Ingeniøren.
Kommentarer