Naturtjek mangler registreringer fra Faxe Kommune
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/10/Storflagspaette-spaettehul2-620x316.jpg)
Faxe Kommune: Hundredevis af borgere i Faxe Kommune søges til at tjekke op på naturen.
Danmarks største borgervidenskabsprojekt, Biodiversitet Nu, søger naturtjekkere i Faxe Kommune – alt det kræver er en smartphone og app’en NaturTjek.
Det strømmer ind med frivillige naturtjekkere til Danmarks Naturfredningsforenings, borgervidenskabsprojekt Biodiversitet Nu. Siden maj 2015 har omkring 12.000 danskere valgt at downloade NaturTjek-app’en, hvor man kan registrere 30 udvalgte arter og 12 levesteder i naturen. Og der er brug for de mange frivillige, for projektets mål er mindst 1.500 observationer årligt fra hver kommune i Danmark, som bliver sendt direkte til forskere på Århus og Københavns Universitet.
Faxe Kommune halter dog lidt bagefter tendensen på landsplan. Hidtil har 77 brugere meldt sig og indsendt 374 observationer. Det vil projektet gerne lave om på, og opfordrer derfor kommunens borgere til at gribe telefonen og bevæge sig ud i naturen.
– Vi har brug for langt flere registreringer fra borgerne i Faxe Kommune, hvis forskerne skal kunne følge naturens udvikling i kommunen. Hvis vi ikke ved, hvordan den biologiske mangfoldighed udvikler sig på regionalt og kommunalt niveau, risikerer vi, at vi taber arter og levesteder lige uden for vores hoveddør. Ved at følge udviklingen, kan vi påvirke beslutningstagere, sætte ind hvor det giver mening og potentielt stoppe tilbagegangen af biodiversitet (den biologiske mangfoldighed) i Faxe Kommune, siger projektleder Simon Leed Krøs.
Tjek en hare, en guldsmed eller døde træer
Det kræver ikke et stort naturkendskab at være med i projektet. Forskerne i projektet har udvalgt nogle ret almindelige og letgenkendelige arter, som borgere skal indsamle data på med app’en NaturTjek. Hvis man pludselig ikke ser en spætte i parken, en citronsommerfugl på engen eller pindsvinet i haven forsvinder, kan det fortælle forskerne om, hvordan forholdene for biodiversiteten ændres.
– Vores ambition har fra starten været at gøre det muligt for alle danskere at deltage i projektet, uanset forudgående naturkendskab. Man behøver heller ikke bevæge sig langt væk fra, hvor man bor eller kun besøge naturperlerne ved Vemmetofte for at registrere. Vi opfordrer folk til at undersøge den nære natur – der hvor folk bor. Det tager blot få sekunder at lave en registrering, og er man i tvivl om en art eller et levested, er der masser af hjælp at hente i app’en, fortæller Simon Leed Krøs fra Danmarks Naturfredningsforening.
Man kan læse mere om hvilke arter der er registeret i Stevns Kommune på projektets hjemmeside.
Du kan hjælpe med NaturTjek – sådan gør du:
Download app’en ’NaturTjek’ i ITUNES eller GOOGLE PLAY eller registrér guldsmede online på www.biodiversitet.nu. Smut ud i naturen og registrér guldsmede, kantareller eller andre af de 42 udvalgte arter og levesteder, du finder på din vej i naturen.
Fakta om projektet
Den gratis app NaturTjek skal tilvejebringe datagrundlaget i forskningsprojektet Biodiversitet Nu, som frem til 2020 skal skabe ny viden om, hvordan biodiversiteten i Danmark har det, og – helt centralt – inddrage befolkningen i indsamling af data. Målet er 150.000 registreringer årligt.
Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
På www.biodiversitet.nu kan man læse mere om projektet, som er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.
Hvad er Citizen Science?
Biodiversitet Nu er et såkaldt citizen science projekt. Citizen science er videnskabelige projekter, hvor borgere bidrager med deres tid og viden og indsamler data, som bearbejdes af forskere. Citizen science beror i al sin enkelthed på, at såvel ung som gammel, professionel og amatør kan bidrage til en øget viden om den verden, vi lever i. I Danmark taler man ofte om citizen science som ”borgerinddragelse”, ”borgerdrevet data” eller ”crowdsourcing”.
Kommentarer