Ny fundats for Gisselfeld Kloster godkendt

Haslev: Ligestilling i udpegning af overdirektør er skrevet ind i den moderne version af Christian Gyldenløves fundats
Gisselfeld Kloster skulle ikke være privatejet, det er kun retten til at lede godset der skulle gå i arv, skrev Christian Gyldeløve for 310 år siden i sit testamente, det nye er at der nu er lige ret mellem mænd og kvinder. Der er ikke ændret på at overdirektøren skal bo på slottet, være fyldt 30 år og varetage en stilling der passede til vedkommendes kompetencer, interesser og klostrets behov.
Klostret ejes af en erhvervsdrivende fond, hvis formål hovedsagligt er drive landbrug og skovdrift og at passe på godsets ejendomme og inventar. Godsforvalteren står for den daglige drift og der er ingen planer om at udskifte Jens Risom på denne post.
Gisselfeld skal fortsætte med at støtte socialt dårligt stillede i den gamle Haslev kommune. En tilføjelse i den nye fundats er at slottet skal anvendes til kulturelle og repræsentative formål. Som et kuriosum kan nævnes at klostret forsat skal give husly til ugifte døtre af adelen og det fine borgerskab i Danmark.
Både arvefølgen og de ti rundvisninger om året, som den 10. overdirektør Erik Greve Danneskiold-Samsøe havde fået til opgave at varetage, var kernepunkter i striden, som sluttede i foråret 2011 da Erik Greve Danneskiold-Samsøe trak sin ankesag fra Højesteret. Og med den nye fundats som Civilstyrelsen har godkendt, burde der være sat det sidste punktum i den årelange strid.
Striden fortsætter dog tilsyneladende på internettet, for kort efter bekendtgørelsen udgav Gisselfelds Venner, som er på Grev Erik’s parti, en hjemmeside hvor de skriver “sandheden om om kuppet på Gisselfeld Kloster”. Den startede med at ligge på www.gisselfeldkloster.dk men den fik Klagenævnet for Domænenavne lukket, så nu ligger den på www.gisselfeldkloster.com.
Den 11. overdirektør Helene Danneskiold-Samsøe er i fuld gang med at lave planer for indretningen af overdirektør boligen på slottet, og vil i den forbindelse sætte mere system i udnyttelsen af de mange smukke kvadratmeter.
De guidede rundvisninger i slottets hovedbygning, tager ca. 90 min og er fyldt med unikke oplevelser. Interessen for at se de flotte sale og berømte malerier er kæmpe stor og hver gang bliver de 50 billetter revet væk. De næste tre rundvisninger er således forlængst udsolgt. Billetterne sælges fra www.billetlugen.dk hvor man kan holde øje med næste dato.
Kommentarer