Karise

Nyt projekt skal vurdere gamle lossepladser

Karise: Et nyt projekt har netop fået 625.000 kroner til at vurdere risikoen for vandforurening fra landets 2.500 gamle lossepladser, som er fyldt med giftige stoffer

En af de gamle overdækkede losseplads ligger på en privat grund på Præstemarksvej i Karise, lige ned til Stevns å. På skråningen ligger en bunke affald bestående af gamle plastposer, træ, kemikalier, metal og madrester, gemt under et tyndt lag jord. Affaldet truer med at lække giftige stoffer ud i åen.

Læs også: Gammel losseplads ligger lige ned til Stevns å

Hidtil har ingen lov pålagt myndighederne at undersøge, om lossepladser lækker giftige stoffer ud i vandmiljøet. Regionerne skal kun tage sig af forurening, der truer grundvandet eller menneskers sundhed.

Men nu er der en lovændring på vej hvor forurening af overfladevand bliver taget med i det samlede trusselsbillede.

Derfor skal DTU Miljø, Orbicon og to regioner forsøge at skabe et overblik over hvor stor en miljøbombe landets cirka 2.500 gamle lossepladser egentlig udgør. Projektet skal undersøge to-tre udvalgte lossepladser nærmere, for at finde ud af hvilke problemstillinger man møder, så der forhåbentlig bliver større overblik over hvor mange af lossepladserne der udgør et problem.

– Det er en mangel i jordforureningsloven, at overfladevand ikke er taget med. Så det er dejligt, at lovændringen nu er kommet, siger professor ved DTU Miljø, Poul L. Bjerg til Ingeniøren.

– Projektet skal få nogle tal på bordet, så man ikke skal sidde og skændes om, hvor mange problematiske lossepladser, der rent faktisk er,« forklarer Poul L. Bjerg.

Fagtidsskriftet Ingeniøren har blandt andet kortlagt alle kendte, nedlagte lossepladser i forhold til nærhed til overfladevand på baggrund af regionernes oplysninger. De fandt ud af at 579 lossepladser lå mindre end 100 meter fra enten et vandløb, en sø eller havet.

– Spørgsmålet er, hvor mange af de 579 lossepladser, der er et reelt problem,« siger professor på DTU Miljø Poul L. Bjerg. Det at lossepladsen ligger tæt på et vandløb er nemlig ikke ensbetydende med at den forurener vandmiljøet.

DTU Miljø har tidligere undersøgt Risby Losseplads og her fandt man ud af at lossepladsen lækkede giftige stoffer ud i Risby Å.

Det er især organisk stof, ammonium, jern og en række tungmetaller der lækkes. Dertil kommer en række specifikke miljøfremmede stoffer.

Projektet afsluttes i slutningen af 2013 og spiller sammen med et andet teknologiudviklingsprojekt under Miljøstyrelsen, der handler om at finde frem til de faktorer, der skal indgå i en risikovurdering af punktkilder i forhold til overfladevand.

Kommentarer