Faxe by

Østsjællands Museum udgiver stort forskningsprojekt

Fra udstillingen på Geomuseum Faxe, hvor den nye viden skal gøres fortællingerne endnu mere autentiske og aktuelle.

Der er fundet fossiler af 44 forskellige slags hajer, 18 forskellige slags fisk, to forskellige typer havskildpadder, to forskellige typer krokodiller og en enkelt fugl i kalken.

Gennem de seneste år har museumsinspektør Jesper Milàn arbejdet på et stort projekt. Nemlig at samle oplysninger om alle de forskellige typer af hvirveldyr, dvs, dyr der har en rygrad, som man kan finde som fossiler i de kalkaflejringer der stammer fra den geologiske tid Danien tiden som var fra 66 til 61 millioner år siden. Kalken fra Danien tiden finder vi som Bryozokalken ved Stevns Klint, Koralkalken i Faxe Kalkbrud og Københavner Kalken som ligger i undergrunden under Købe-havn. Kalken findes også i det store Limhamn kalkbrud på den anden side af Øresundsbroen.

Projektet blev lavet i samarbejde med Hajtands eksperten Jan Adolfssen der i dag arbejder i råstofdirektoratet i Nuuk og fiskeeksperten Matt Friedmann fra Michigan Universitet i USA.

– Det viste sig at blive et meget større projekt end vi regnede med da vi begyndte,  udtaler museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe og han fortsætter

– mange af de fossiler vi skulle bruge lå gemt dybt i gamle støvede samlinger rundt omkring på Naturhistoriske museer i  Danmark og Sverige og det tog rigtig lang tid at få dem alle fundet frem. Men det var absolut sliddet værd!.

Resultatet af studiet, der er det første af sin slags fra Danmark viser at der findes fossiler af 44 forskellige slags hajer, 18 forskellige slags fisk, to forskellige typer havskildpadder, to forskellige typer krokodiller og en enkelt fugl i kalken.

Denne nye viden skal nu bruges i Østsjællands Museums forskningsbaserede formidling af Stevns Klint og Faxe Kalkbrud, så museets publikum altid får den nyeste og mest opdaterede viden om livet i kalken ved Stevns Klint og Faxe.

Studiet er blevet til med økonomisk støtte fra Slots og Kulturstyrelsen og er netop blevet udgivet i det internationale videnskabelige tidsskrift Bulletin of The Geological Society of Denmark. Man kan downloade publicationen på Dansk Geologisk Forenings hjemmeside.

Kommentarer