Haslev

Realdania får europæisk pris for de historiske haver

bregentved_have

Haslev: Realdania har vundet European Garden Award 2013 for renoveringen af ni danske herregårdshaver

Renoveringen af Bregentveds have indgik i Realdaniakampagnen ’Fremtidens Herregård’ herunder ’Herregårdshaver’, der skal bidrage til at genopfinde herregården, så den igen kan blive en kulturel og økonomisk dynamo på landet.

Læs mere om de historiske haver.

Det har de nu vundet prisen European Garden Award 2013 en for. Prisen blev uddelt af European Garden Heritage Network på det tyske Schloss Dyck i Düsseldorf med deltagere fra hele Europa.

European Garden Heritage Network (EGHN) er et europæisk netværk, der arbejder for at fremme bevaringen og udviklingen af europæiske haver. EGHN uddeler hvert år priser i tre forskellige have-kategorier.

Realdania vandt EGHN’s særpris for en samlet indsat med bevaring og bæredygtig udvikling af en række danske herregårdshaver. Udover Realdania vandt Queen Elizabeth Olympic Park i London prisen i kategorien bedste nye have og Park of Monserrate i Sintra i Portugal for bedste udvikling af en historisk have.

Ved prisuddelingen blev det fremhævet, at Realdania i samarbejde med ejerne af de historiske haver har taget udgangspunkt i havernes bevaringsværdier samt sikret, at alle haver udvikles med hensyntagen til den fremtidige drift og pleje. Der har været fokus på, at de historiske haver skal ses som en ressource og ikke som en byrde.

Ved udvælgelsen af vinderne til EGHN’s prisuddeling blev der også lagt vægt på de enkelte projekters demonstrationsværdi, der formidles bredt, så de fremover kan inspirere og understøtte en fortsat udvikling af Europas mange bevaringsværdige haver og parker.

Kampagnen Historiske Haver

Ni herregårdshaver rundt om i landet er blevet restaureret, videreudviklet og ført ind i fremtiden som led i Realdanias kampagne Historiske Haver. Kampagnen har banet vej for udvikling af nye metoder til restaurering, fornyelse, drift og pleje af historiske haver.

Haverne er: Bregentved, Clausholm, Engelsholm, Holstenhuus, Knuthenborg, Løvenborg, Sanderumgaard, Søholt og Tirsbæk.

Haverne har alle gennemgået omfattende restaureringsarbejder, som har skabt bæredygtige forhold for den fremtidige drift. Alle herregårdshaverne er naturligvis åbne for offentligheden og udgør nu en attraktion der skaber livskvalitet og fungerer som en ressource for herregårdene og deres lokalmiljøer i landdistrikterne.

Læs mere om haverne på www.fremtidensherregaard.dk

Kommentarer