Reflektioner over lærer lockout
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2012/08/fn_debat_Rene_Tuekaer.jpg)
Læserbrev: Faxe byråd er medlem af organisationen Kommunernes Landsforening KL
Indsendt af René Tuekær. Viceborgmester og byrådsmedlem for Borgerlisten (Å)
Denne forening har en formand, socialdemokraten Erik Nielsen, som bl.a. har udtalt følgende: ”Lærerforeningens privilegier skal afskaffes. Foreningen er fanget i en tidslomme” (Danske Kommuner den. 4. april 2013). Eller næstformanden, venstremanden Erik Fabrin, som siger: ”Men det er kun et spørgsmål om tid, før de bukker under” (Berlingske Tidende den. 14. april 2013) Eller hel siders annoncer fra K.L. med følgende tekst: ”I 1922 indførte man en måneds ekstra fri om året til lærerne over 6o. Danmarks Lærerforening synes at det er helt uacceptabelt at vi allerede vil genforhandle”. Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo, som udtaler, at skoleledelserne ikke skal lede og fordele arbejdet på skolerne – gu´ skal de ej, udtalte Bondo den. 14. april 2013.
Samtlige disse udtalelser er ikke værdige overfor lærerne, og arbejdsgiverne burde – uanset – hvad andre udtaler kunne magte, at bevare en sober tone.
Jeg synes, at lærernes arbejdstidsaftale bør ændres og skoleledelserne bør have en større ledelsesret i forhold til lærernes tjenestetid. Dog er jeg ikke umiddelbart den store tilhænger af Helhedsskole, hvilket jeg heller ikke finder, at samtlige forældre er tilhængere af. Eleverne skal have flere lektioner fysisk på skolerne og det ville ligeledes være godt, hvis alle lærere fysisk var på skolen til samme klokketidspunkt til om eftermiddagen. Det klokketidspunkt behøver ikke, at være kl. 16.00., men kunne være tidligere, men senere end eksempelvis i øjeblikket.
Jeg så hellere, at eleverne fik flere skoledage end de 200 årlige skoledage. Det kunne eksempelvis være 210 skoledage og sluttidspunkt for de fleste elever og lærere omkring kl. 15.00. Jeg mener ikke, at en lærer, for at tilfredsstille omgivelserne eksempelvis skal rette sine 25 stile fysisk på skolen frem for i sit eget hjem, når det passer læreren. Endvidere skal der være fysiske rammer på skolerne, som kan kapere, at alle medarbejdere
I 1993 aftalte lærerne og kommunerne UFØ systemet – undervisning, forberedelse og øvrig arbejdstid. Samme årstal flytter aftaleområdet fra staten til kommunerne. Lige siden den aftale har arbejdsgiverne ønsket et andet system. Fra 1993 og indtil denne overenskomstforhandling har der nu været ni muligheder for ændringer på overenskomsterne og herunder lærernes tjeneste tid. Nu bliver det fremstillet som meget indlysende, at arbejdstidsaftalen skal ændres.
Diskussionen om, hvad den økonomi som kommunerne i øjeblikket sparer eventuelt skal bruges til skal først tages, når lockouten er slut, hvilket forhåbentligt snart sker. Dog er det indlysende, at der selvfølgelig skal bruges en del af pengene til kompenserende undervisning til eleverne, for den tabte undervisning.
Kommentarer