Robotten Beam skaber nærhed på Solhavecentret
Karise: Else Kristensen, på Solhavecentret i Karise, kan tale med datteren i Frankrig ved hjælp af robotten Beam.
66-årige Elly Kristensen sidder i sit hjem i Bourgogne i Frankrig, men via sin computer kan hun ”besøge” sin 95-årige mor, Else Kristensen, der bor på Solhavecentret i Karise, Faxe Kommune.
Elly Kristensen kan nemlig logge på robotten Beam og køre den rundt på Solhavecentret og hen til sin mor, og de kan både se og tale med hinanden – næsten som hvis Elly var stede.
– Det er fantastisk. Det er jo ikke helt som at være der, det er klart, men det er meget mere levende. Jeg kan jo umuligt rejse til Danmark hele tiden, så det her er helt utroligt godt, siger Elly Kristensen.
– Det er så personligt og levende. Min mor kan ikke altid høre alt, hvad jeg siger. Men det gør ikke så meget. Hvis jeg havde været der, ville vi måske også nogle gange sidde sammen uden at sige noget.
Det er halvandet år siden, Elly Kristensen har været i Danmark. Det er en besværlig og lang rejse for hende, så kontakten til Else er foregået via telefon.
– Tidligere ringede vi sammen mindst én gang om ugen. Men min mor kan kun holde telefonen i hånden to-tre minutter, siger Elly Kristensen, der ved hjælp af robotten har været i stand til at vise sin mor rundt i huset i Bourgogne – en stor oplevelse for både mor og datter.
Innovationsprojekt
Robotten Beam er én af otte robottyper, som Faxe Kommune og virksomheden Blue Ocean Robotics afprøver i kommunen i disse måneder. Det er et stort innovationsprojekt – et offentligt privat samarbejde – hvor erfaringerne med at bruge robotterne bliver offentligt tilgængelige.
Læs også: Solhavecentret har fået en robot kaldet Beam
Robotterne er i brug hos både børn og voksne rundt om i kommunen, og på baggrund af evalueringerne vil Faxe Kommune til efteråret vurdere, om nogle af dem skal fortsætte.
– Fokus i løbet af projektet er blandt andet at søge viden om, hvor robotterne giver mening for borgere og personale, og om brugen af robotter for eksempel frigør tid og hænder som er bedre brugt på en anden måde. I Faxe Kommune ønsker vi at være innovative og tilegne os viden om ny teknologi, som kan give bud på den bedste velfærd i fremtiden, siger direktør i Faxe Kommune, Kirsten Jacobsen.
Nærhed i fokus
Daglig leder på Solhavecentret, Lis Kramer, fortæller, at det primære fokus i forsøgsperioden på Solhavecentret er kontakten mellem de pårørende og beboerne.
– Som jeg oplever det, giver Beam’en en øget livskvalitet for beboerne og muligvis også for de pårørende. Det er et kæmpe fremskridt for dem at få lov at se deres nære, mens de taler sammen. Gør det meget mere nærværende. Meget få af beboerne her har computer, så andre løsninger som Skype er ikke noget, de bruger, siger Lis Kramer.
Større potentiale
Fordelen med robotten Beam er, at kommunikationen er krypteret. Det gør den sikker at bruge og åbner for et andet stort potentiale.
Lis Kramer fortæller:
– Man kan supervisere eller undervise hjemmefra. Vi har en centersygeplejerske som skal kompetenceafklare nogle medarbejdere, og det kan så ske, uden personligt fremmøde. Jeg har også selv været på i forbindelse med nogle arbejdsplaner, hvor jeg kørte ind i personalerummet for at stille nogle spørgsmål. Jeg synes, det er genialt, siger hun.
På sigt kan man arbejde med lægekonsultationer via Beam’en. Det sparer tid i forhold til kørsel til og fra lægen, og det kan i det hele taget forhindre unødigt ubehag ved at skulle køre og i nogle tilfælde vente på at komme til hos lægen.
Hos Else Kristensen kører samtalen videre med datteren Elly i Frankrig.
– Hvordan går det med armen, vil Elly gerne have svar på.
– Ahhh, det går ikke så godt. Men jeg må jo have den, som den er, svarer Else Kristensen noget misfornøjet over at skulle til kontrol på sygehuset.
De to taler om varmen i Bourgogne, om pølsevognen der kom til sommerfesten på Solhavecentret og om hvor rart det er at kunne se hinanden.
– Farvel, Elly, siger Else og vinker op mod skærmen.
– Farvel, lille mor, kan du have det godt.
Så vender Elly Kristensen robotten med tasterne på sin computer, kører den ned til opladestationen, trykker på en bestemt tast og så bakker Beam’en selv på plads. Klar til næste besøg.
Kommentarer