Haslev

Ny skolereform kan betyde sammenlægning af klasser

Faxe Kommune: Der skal spares 8 millioner kroner på skolerne, og derfor
foreslår forvaltningen igen sammenlægning af skoleklasser.

I aften er der møde i uddannelsesudvalget i Faxe Kommune. Forvaltningen har igen fremlagt et forslag til udvalgt, som indebærer sammenlægning af skoleklasser, det fremgår af det 42-sider lange oplæg som forvaltningen har sendt til behandlig i uddannelsesudvalget i aften.

Der er lagt op til en omfattende reform af skoleområdet, hvor skoledistrikterne sammenlægges fra de nuværende 9 distrikter til fra 2013 kun tre skoleditrikter.

  • Et i den østlige del af kommunen med Hylleholt Skole, Karise Skole og Rolloskolen.
  • Et i midten af kommunen med Bavneskolen, Møllevangskolen og Sofiendalskolen
  • Et i den vestlige del af kommune som skal bestå af Nordskovskolen, Terslev Skole og den kommende nybyggede Vibeengskole.

Der er ikke lagt op til skolelukninger. Alle de nuværende 9 skoler bevares fysisk, men sammenlægges administrativt. Det vil betyde et farvel til 6 skoleledere, som dog ikke fyres, men i stedet tilbydes en stilling som afdelingsleder og tre af de nuværende skoleledere, bliver forfremmet til distriksleder for hver af de nye skoleditrikter.

Den store besparelse ligger i at sammenlægge klasser.

– Ifølge loven må der være 28 elever i hver klasse, så det vil vi så vidt muligt prøve at gå efter nu. Tilgengæld bliver der så i alt ni færre klasser i kommunen. Og da hver klasse koster 750.000 kr. pr år, vil det være et betydeligt provenu i den nye model, siger Eik Møller, direktør for Familie og Uddannelse i Faxe Kommune til Sjællandske.

Læs også: Folkekolerne skal spare 8 millioner

De tidligere scenarier hvor forvaltningen foreslog egentlige overbygningsskoler med sammenlægning af de ældste elever, blev skrottet efter høringsperioden, da det viste sig at udgifterne til transport oversteg besparelsen ved sammenlægningen.

Der er ikke tale om egentlige overbygningskoler i det oplæg, som nu er lagt frem til uddannelsesudvalget, men der er stadig lagt op til en sammenlægning af klasser, denne gang på tværs af skolerne i hvert distrikt. Det er dermed op til de tre områdeskoler hver for sig at arbejde hen imod at samle udskolingseleverne på færre undervisningssteder.

Den nye ressourcetildelingsmodel, som er under udarbejdelse vil få virkning fra skoleåret 2012/2013, vil formodentlig blive indrettet på en måde, der vil betyde af skolerne bliver tildelt penge i forhold til hvor mange elever der går i hver klasse, og dermed vil skolerne selv skulle finde løsninger indenfor nogle økonomiske rammer der følger antallet af elever, og her kan løsningen blive holddannelser på tværs af klasser på hver enkel skole (afdeling i det fremlagte oplæg) eller en egentlig sammenlægning af klasser mellem to afdelinger, men der er intet krav om sammenlægning af klasser.

Elever bosiddende i skoledistriktet vil have krav på at blive optaget i den nærmeste distriktsskole, men ikke nødvendigvis i den nærmeste afdeling, fremgår det af oplægget. Fordelingen af eleverne til de enkelte afdelinger bestemmes hvert år i februar af Byrådet, som ud fra antallet af indskrevne elever tager stilling til antallet af klasser og på baggrund af de oprettede klasser fordeles eleverne til de enkelte skoler i marts.

Hvis uddannelsesudvalget i aften beslutter at gå videre med den foreslåede reform, skal foreslaget ud i en otte ugers høringsperiode, som starter den 21 November og løber frem til fredag den 13. januar.

 

 

Kommentarer